Hopp til innhold

Nå tømmes «jungelen» i Calais

Frankrike og Storbritannia har blitt lei. Migrantlandsbyen utenfor for byen Calais blir nå tømt. Hjelpeorganisasjonene tror at så mange som 1000 av migrantene vil motsette seg flyttingen.

EUROPE-MIGRANTS/CALAIS

DIREKTESENDING FRA CALAIS

Klokken sju mandag morgen satte de franske myndighetene i verk planen.

60 busser var klare til å frakte vekk flyktninger og migranter som oppholdt seg i leiren utenfor den nord-franske kystbyen Calais.

Hele operasjonen i forbindelse med tømmingen av leiren er forventet å ta en uke.

De mellom 5000 og 9000 menneskene i leiren ønsker ikke å være i Frankrike, de vil til Storbritannia.

Les også: Opptøyer i «Jungelen» før nedlegging

Kan arbeide i England

– Det er ikke noe liv for meg i Frankrike, jeg vil til London der jeg har en onkel. Her i Frankrike kan jeg ikke få arbeid uten papirer, men det er enklere i Storbritannia, sa en ung afghansk mann i leiren til BBC i dag tidlig.

Han var ikke sikker, men trodde han kom til å motsette seg tvangsflyttingen. Han har gjentatte ganger forsøkt å komme seg til Storbritannia uten å lykkes

NRK-korrespondent Philip Lote er nå i leiren, og han rapporterer at så mange ett tusen mennesker kommer til å forsøke å være igjen i leiren.

– Det er hjelpeorganisasjonene som arbeider inne i leiren som har kommet fram dette anslaget, sier Philip Lote.

EUROPE-MIGRANTS/CALAIS

I går var det urolig i deler av leiren. Prosessen i dag ser ut til å go rolig for seg, men når leiren er tømt så skal den rives.

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Rolig så langt

På videobildene fra leiren ser prosessen rolig ut. Store grupper har stilt seg opp i køer. Med seg har de noe få eiendeler. Bussene vil transportere dem til mottakssentre der de vil bli registrert.

Franske myndigheter sier at alle må søke om asyl, så får de se hva som kommer til å skje.

Philip Lohte rapporterer at mange av migrantene og flyktningene har gitt opp forsøket på å komme seg over den engelske kanal, og er nå villige til å se hva franskmennene kommer til å tilby dem.

– Andre har i forkant forlatt leiren til andre steder i Nord-Frankrike. De har kanskje et ønske å reise tilbake hit til Calais senere for å fortsette forsøket på å komme seg til Storbritannia, rapporterer Lote.

FRANCE-EUROPE-MIGRANTS-BRITAIN-CALAIS-DEMOLITION

For noen av migrantene og flyktningene i leiren er det fortsatt håp. Storbritannia sier de vil ta inn enslige, minderårige asylsøkere.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

Fordeles over hele landet

Immigrantene blir delt i fire grupper: enslige menn, enslige midreårige, familier og spesielt sårbare personer. Franske myndigheter sier også at de forsøker at folk som har levd og bodd sammen i leiren skal få reise videre sammen.

Immigrantene får et armbåd som viser hvilken region de skal sendes til. Mange av dem hverken leser eller snakker fransk, men fargen indikerer hvilket telt de skal registreres ved og hvilken buss de skal bå ombord i. Der møtes de av to assistenter som følger bussen ut til en av de 11 regionene som tar dem imot.

Den ansvarlige statsråden, Emmanuelle Cosse, sier det står 9000 mottaksplasser klare og at det er flere enn det myndighetene hadde bedt om i utgangspunktet.

Når leiren til slutt er tømt, blir det viktig å sørge for at den ikke etableres på nytt. Innenriksminister Bernard Cazeneuve har gitt de lokale myndighetene en snau uke med å komme med forslag til hvordan de vil sørge for det.

Frykter ny leir

Det er akkurat det som Frankrike og Storbritannia forsøker å unngå. Leiren har i lang tid vært et politisk og sosialt problem i Frankrike. Forholdet til naboen på den andre siden av kanalen har også blitt lidende på grunn av leiren.

– Holdningen var i lang tid at dette var et problem som Frankrike eide alene, opplyser London-korrespondent Espen Aas.

– Først nå i senere tid har Storbritannia bidratt med finansiering av sikkerhetstiltak i Calais, og et program for å ta imot mindreårige asylsøkere.

Britene mener de selv må bestemme hvem som skal komme til landet som asylsøkere, og at de ønsker å hente dem fra leirene tett på konfliktsonene.

– Britiske myndigheter mener at mennesker som har ressurser nok til å komme seg til en leir i Nord-Frankrike kanskje ikke er dem som trenger mest hjelp, forteller Aas.

Politiet tømmer flykningleiren i Calais

SISTE NYTT

Siste nytt