Hopp til innhold

Nå stenger Spania sykehuset som er selve symbolet på krisen

Smitten eksploderte. Kaoset rådet. Ana og Alfonso mistet og fant hverandre på krisesykehuset i Madrid.

Ana Riestra og Alfonso Álvarez

Ekteparet Ana Riestra (65) og Alfonso Álvarez (72) nedkjempet sykdommen etter å ha vært innlagt i nesten en måned.

Foto: Philip Lote / NRK

– Første gang jeg gikk inn, var jeg redd. Jeg forestilte meg bildet du har av en krigsleir. Vi ble mottatt og innlagt. Vi virket alle som levende døde, forteller Ana Riestra.

Ifema er det store messe- og kongressenteret i Madrid. Da krisen rammet Spania ble Ifema gjort om til et gigantisk sykehus.

– Jeg kjenner Ifema fra reiselivsmessen hvert år. Å se stedet forvandlet var et sjokk, sier Ana Riestra.

Ifema kongress senter

Siden mars har messe-og kongressenteret Ifema stått sentralt i kampen mot covid-19-epidemien i Spania.

Foto: Philip Lote / NRK

Fikk ikke noen seng

I tre dager satt ekteparet i hver sin stol i en gang på sykehuset La Paz. Ikke fordi sykehuset gjorde en dårlig jobb. Kapasiteten var sprengt.

Det verste for Ana og Alfonso var at de ble skilt fra hverandre. Alfonso er nesten døv og Ana fryktet at ektemannen ikke skulle forstå hva som skjedde rundt han.

Da Ana hørte at også Alfonso skulle overføres til Ifema, tryglet hun legene om at han skulle komme på samme avdeling som henne.

– De spurte meg om mannen min var døvstum. Jeg sa «mannen min snakker ikke så mye, og han hører ikke, men hvis han må være døvstum for å bli brakt hit, så la ham være det! Men ta ham hit!», forteller hun.

Legene var usikre. Kvinner og menn lå til å begynne med hver for seg. Alfonso var også langt mer syk en Ana.

Symbolet på krisen

Ifema-sykehuset er selve symbolet på både desperasjonen og den kollektive innsatsen i kampen for å bekjempe covi-19.

– Vi begynte å jobbe 21. mars. Det var en veldig vanskelig tid. Vi må huske på at det var mer enn 2500 pasienter i akuttmottakene som ikke kunne «komme inn» på sykehusene fordi de var fulle. Dette stedet ble satt opp for å løse problemet, forteller medisinsk direktør og indremedisiner Javier Marco.

På det meste var det hele tre messehaller operative og 1300 pasienter innlagt samtidig. Sykehuset var presset, men kapasiteten på intensivsenger ble aldri sprengt.

Til å begynne med jobbet leger og sykepleiere med dårlig smittevernutstyr. Fremdeles får de kun én maske om dagene og ikke av den typen som beskytter best.

– Vi hadde ikke godkjent utstyr. Vi hadde skjermer laget av frivillige som ikke oppfylte spesifikasjonene. Vi måtte ta på heldekkende drakter vi allerede hadde brukt, med den risikoen det innebærer, forteller sykepleier Gonzalo Espada.

Ifema feltsykehus under Covid 19, koronaepidemien

Sykehuset på Ifema stenger. Innredningen og infrastrukturen i en sal blir stående i tilfelle nye utbrudd.

Foto: Natalia Otero / NRK

Spania var ikke forberedt da epidemien kom. Flere av det medisinske personalet sier til NRK at de mener det er for tidlig og uklokt å stenge nå.

En usikker og en lykkelig slutt

Spanias vei ut av epidemien er fremdeles usikker. For Ana fikk sykdommen en lykkelig slutt. Dagen etter at hun hadde bedt legene om å overføre Alfonso, kunne hun se en svekket mannsskikkelse litt lenger ned i messesalen.

– Jeg så Alfonso kom mot meg. Det var mye følelser. Han hadde mistet mye vekt, fått mye skjegg. Vi klemte og gråt. Og vi «spredte» det til alle rundt oss. Folk applauderte og gråt.

Ana og Alfonso

Øyeblikket rett etter at de fant hverandre igjen på Ifema.

20. april, etter nesten en måned på sykehus, ble Alfonso skrevet ut av Ifema. Ana ble skrevet ut litt før.

72-åringen har laget en video som skildrer ekteparets opplevelse av sykdommen. En video han ville skulle være ærlig, men også litt morosm og optimistisk.

Unge helter

Alfonso mener det er modige helseabeidere og særlig de unge som har reddet Spania som samfunn. De kunne ha blitt redde og vegret seg. I stedet gikk de rett inn i epedimiens senter.

– De har vist hvordan befolkningen skal holde seg flytende. De første dagene gjorde de det med veldig dårlige beskyttelse. De har ikke tenkt på egen sikkerhet.

1. mai klokken 11 stenger Ifema. De siste fem pasientene skal overføres til regulære sykehus.

Aída Rodríguez og Beatriz Benito er begge leger på IFEMA

– I begynnelsen var det kaotisk og vi slet vi med organiseringen, forteller legene Aída Rodríguez og Beatriz Benito.

Foto: Philip Lote / NRK

Aída Rodríguez og Beatriz Benito forteller at tiden på Ifema har endret dem som leger.

– Det er pasienter som jeg vil ta med meg resten av livet. Mennesker som ble innlagt i begynnelsen. De var svært syke, og så ser vi dem forlate sykehuset til stor glede for dem og for familiene, fortellerm Beatriz Benito.

LES OGSÅ: Heltene som skys som pesten

SISTE NYTT

Siste nytt