Hopp til innhold

Nå starter britenes EU-kamp

LONDON/OSLO (NRK): 23. juni går britene til folkeavstemning for avgjøre om landet fortsatt skal være en del av EU. Meningsmålingene viser at Storbritannia er delt på midten før det viktige valget.

David Cameron foran Downing Street nr 10

Storbritannias statsminister, David Cameron, annonserte lørdag dato for folkeavstemning om EU-avtalen utenfor Downing Street 10 lørdag.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Fredag kveld ble de 28 EU-lederne enige om en særavtale for Storbritannia. Etter år med dragkamp og forhandlinger skal britene torsdag 23. juni i år gå til folkeavstemning. Da vil det trolig stå følgende på stemmeseddelen:

«Do you think that the United Kingdom should remain a member of the European Union. Yes or no»

Det betyr at folkeavstemningen kommer til å sammenfalle med EU-toppmøtet i Brussel 23. og 24. juni.

– Dette blir en av de viktigste beslutningene dette landet står overfor i vår levetid, sa statsminister David Cameron da han møtte pressen i Downing Street i ettermiddag.

Cameron sier at han vil kjempe hardt for å få det britiske folket til å stemme ja.

– Min regjering har blitt enig om å anbefale at Storbritannia forblir i et reformert EU gjennom folkeavstemningen, kunngjorde Cameron.

Delt på midten

Britene er delt på midten i synet på om Storbritannia fortsatt bør være en del av EU eller om landet skal forlate unionen. Meningsmålingene de siste månedene viser vekslende flertall til begge sider.

Valgkampen har allerede startet.

Laster Twitter-innhold

Motstanderne ikke overbevist

Særavtalen statsminister David Cameron kommer tilbake til London med endrer ikke standpunktet til motstanderne.

Laster Twitter-innhold
BRITAIN-EU/ Nigel Farage, Britain's UK Independence Party (UKIP) leader, speaks at the "Grassroots Out" campaign in London

UKIPs leder Nigel Farage har allerede startet valgkampen for å melde Storbritannia ut av EU.

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters

The UK Independence Party (UKIP) er den sterkeste stemmen i Parlamentet for at Storbritannia bør melde seg ut av EU.

– Dette er en patetisk avtale. La oss forlate EU, kontrollere grensene våre, og stoppe pengestrømmen til Brussel, sier leder Nigel Farage i UKIP ifølge Reuters.

Labour Party og Liberaldemokratene er for å bli værende i unionen, mens regjeringspartiet Det konservative parti er splittet.

Flere regjeringsmedlemmer i Camerons konservative parti og parlamentsmedlemmer i Labour, har varslet at de vil drive valgkamp for en utmeldelse, eller «Brexit» som de kaller det i britisk presse.

– Avtalen er et spill for galleriet, og er irrelevant for de problemene de fleste britene sliter med, sier leder i Labour, Jeremy Corbyn til avisa The Independent selv om han er for fortsatt EU-medlemskap.

Etter det BBC kjenner til skal blant annet justisminister Michael Gove ha bestemt seg for å drive valgkamp for nei-siden.

Britisk presse kritisk

Storbritannias overveiende euroskeptiske presse har fremstilt Camerons forhandlinger som tigging og trygling overfor Brussel.

«Kaller du det for en avtale, Dave?», spør Daily Mail lørdag.

«Presset statsministers avtale utvannet», lød forsidetittelen over et bilde av en tilsynelatende nervøs Cameron i Daily Mail.

BRITAIN-EU-POLITICS-MEDIA

Britiske medier reagerer med skepsis på David Camerons spesialavtale med EU.

Foto: DANIEL SORABJI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt