NRK Meny
Normal

Nå starter britene maratondebatten om brexit

LONDON (NRK): Det måtte en avgjørelse i høyesterett til, men i ettermiddag fikk omsider britiske folkevalgte debattere den kommende utmeldelsen av EU.

BRITAIN-EU/

Det britiske Parlamentet begynte i dag debatten om regjeringens brexit-forslag. Det er ventet at debatten vil ta to dager.

Foto: HANDOUT / Reuters

Urix forklarer vignett

Fra i ettermiddag og frem til i morgen kveld kommer britiske folkevalgte til å debattere landets kommende utmeldelse fra EU.

I morgen stemmer de over utmeldelsen, og den kommer til å få flertall. Likevel blir det en frisk debatt frem mot avstemning.

Hva debatterer de?

I Parlamentet skal de folkevalgte debatterer om regjeringen skal få lov til å utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten, som er «startknappen» for EU-utmeldelse.

Det var det flertallet av folket ba dem om å gjøre etter folkeavstemningen, men høyesterett har sagt at regjeringen kun kan gjøre det når parlamentet har stemt over saken.

Storbritannias Brexit statsråd David Davis i House of Commons i dag (31. januar)

Storbritannias brexit-minister David Davis fortalte det britiske Parlamentet at forslaget kun dreier seg om å gjennomføre noe som allerede skjer, under dagens debatt i Parlamentet.

Foto: PA / AP

Hvorfor debatterer de når utfallet er gitt?

BRITAIN-EU/TRADEDEAL

Ifølge avisen The Times ønsker statsminister May å starte brexit-prosessen på EU-toppmøtet 9. mars

Foto: NEIL HALL / Reuters

Utfallet er gitt fordi regjeringspartiet har flertall i Underhuset, i tillegg har det største opposisjonspartiet, det britiske arbeiderpartiet Labour, lovet å støtte regjeringen.

Men ikke alle har tenkt å støtte opp. Innad i Labour nekter flere å bøye seg for lederens oppfordring, i tillegg kommer det skotske nasjonalistpartiet (SNP) til å stemme imot med sine 54 representanter, og trolig de fleste av de ni medlemmene til Liberaldemokratene.

Men det sitter 650 representanter i Underhuset, og at 326 folkevalgte skal stemme mot utløsingen av artikkel 50 er nærmest utenkelig.

Hva skjer videre?

BRITAIN-EU/ARTICLE50

I forkant av debatten har statsminister Theresa May bedt parlamentarikerne støtte lovforslaget slik at hun kan iverksette det 52 prosent av velgerne stemte for i folkeavstemningen.

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters

Når Underhuset har stemt over saken, går den videre til Overhuset. Der sitter lordene, baronessene og andre utnevnte representanter – 805 i tallet. Der har ikke regjeringspartiet flertall alene, men trolig vil også de til slutt falle ned på å støtte regjeringen.

Etter tidsplanen skal de ha stemt over saken 7. mars. Dermed kan regjeringen i teorien utløse artikkel 50 allerede under EU-toppmøtet på Malta 9. mars.

Men – debatter i det britiske parlamentet er uforutsigbare saker. Regjeringen kan ende opp med en langvarig ping-pong mellom de to husene om den minste ordlyd i lovforslaget om utløsningen av artikkel 50.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt