NRK Meny
Normal

Nå snakker paven om overgrepene

Etter å ha fått kritikk for å være taus om presters seksuelle misbruk av barn, kommer pave Benedict XVI på banen. Nå vil han diskutere den «pinlige situasjonen» i den irske katolske kirken.

Pave Benedict XVI

Pave Benedict XVI møter den katolske kirke i Irlands to øverste geistlige på fredag.

Foto: Luca Bruno / Scanpix/AP

Pave Benedict XVI og Irlands øverste katolske prelater skal diskutere den «pinlige situasjonen» med rapporten om katolske presters seksuelle misbruk av barn.

Det bekrefter Vatikanets talsmann i dag.

Erkebiskop av Dublin Diarmuid Martin

Erkebiskop av Dublin, Diarmuid Martin møter pave Benedict XVI sammen med kardinal Sean Brady for å diskutere «den pinlige situasjonen» i Kirken.

Foto: FABRICE COFFRINI / Scanpix/AFP

- Jeg kan bekrefte at Den hellige far har invitert kardinal Sean Brady og Dublins erkebiskop Diarmuid Martin for å evaluere den irske katolske kirkes pinlige situasjon på bakgrunn av den nylige publiseringen av Murphy-kommisjonens rapport, sa Federico Lombardi til reporterne.

Møtet vil finne sted førstkommende fredag.

Skuffet over Vatikanet

Vatikanets bekreftelse kom etter at Irlands utenriksminister Michael Martin uttalte at landet ville uttrykke skuffelse overfor Vatikanets utsending til Irland at Vatikanet ikke ville kommentere rapporten.

– Det bør komme en respons fra kirken. Denne saken er for viktig, for vesentlig og åpenbart svært alvorlig for oss alle. Saken bør tas hånd om på aller øverste hold, sa Martin til statskanalen RTE i går.

Holdt misbruk skjult

Irlands uteriksminister Michael Martin

Irlands uteriksminister Michael Martin

Foto: Yves Logghe / Scanpix/AP

Den nedslående rapporten fra dommer Yvonne Murphy ble offentliggjort i forrige måned etter tre års etterforsking.

Den konkluderte at fire erkebiskoper bevisst holdt skjult seksuelle overgrep mot barn begått av prester. Politiet ble aldri varslet om forbrytelsene. Tre av erkebiskopene er nå døde.

En prest innrømmet å ha misbrukt mer enn 100 barn. En annen innrømmet å ha gjort overgrep mot både gutter og jenter i mer enn 25 år.

Eget omdømme kom foran

I rapporten heter det at kirken satte sitt eget omdømme foran barna.

Rapporten som heter « Report of the Commission of Investigation into the Catholic Archdiocese of Dublin» tar for seg perioden fra 1974 til 2004.

Den har avdekket en kultur der kirkeledere har prioritert vern av egen institusjon foran omsorgen for barna de hadde i sin pleie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt