Nå skal de korrupte tas

Indiske myndigheter har satt i gang en klappjakt for å få bukt med korrupsjonen i landet. I dag ble en tidligere minister arrestert, mistenkt for å ha påført landet et tap på 200 mrd kroner.

Den indiske eks-teleministeren A.Raja arrestert

Ifølge den indiske riksrevisjonen har eks-teleminister A. Raja påført landet et tap på mer enn 200 milliarder kroner ved å selge mobilkonsesjoner på billigsalg. I dag ble han arrestert.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Skatteavtalen med Norge, som ble undertegnet i New Delhi i dag, er bare en liten brikke i et stort indisk pengespill.

Indiske myndigheter har innledet en kamp mot korrupsjon, hemmelige bankkonti og skatteundragelser. Intet mindre enn 500 milliarder dollar i svarte penger skal nå spores opp.

Opposisjonen mener det hele er halvhjertet spill for galleriet. Og mens partene krangler, forsvinner nye milliarder.

Eks-teleminister arrestert

Den forhenværende teleministeren Andimuthu Raja ga i fjor høst korrupsjonen et ansikt. Han er ansvarlig for en av de største korrupsjonsskandalene i indisk historie.

Den kreative ministeren solgte mobillisenser på billigsalg til selskap han hadde økonomisk fordel av, en hestehandel som kan ha kostet staten om lag 200 milliarder kroner i tapte inntekter.

I november ble han avsatt. I dag ble Raja arrestert.

Arrestasjonen kan få politiske konsekvenser for regjeringskoallisjonen, men opposisjonen lar seg ikke imponere.

«Vær så snill - ikke gi regjeringen kreditt for at Raja er arrestert», sier en talsmann for opposisjonspartiet BJP. «Dette er alt for lite, alt for sent - og det er alt for mange spørsmål regjeringen ikke har svart på i denne saken».

Navnene på bordet

Opposisjonen har unektelig et poeng. I 2008 fikk indiske myndigheter en liste med 50 navn fra Tyskland. Det var indiske statsborgere med hemmelige konti i Liechtenstein.

Manmohan Singh

Indias statsminister, Manmohan Singh.

Foto: KHAM / Reuters

Navnene er fremdeles like hemmelige som kontiene, og i forrige måned kom indisk høyesterett med en glassklar uttalelse: Dette er penger stjålet fra det indiske fellesskapet.

Og stilte spørsmålet: Hva er årsaken til at informasjon om denne saken ikke er gjort offentlig?

Statsminister Manmohan Singh svarte at India var bundet av internasjonale avtaler som gjorde at en offentliggjøring av navnene var umulig. Andre hevdet at det ville kunne ødelegge for den pågående etterforskningen. Indiske kommentatorer og bloggere har en annen forklaring.

«De står der selv!»

Det finnes bare en grunn til at myndighetene ikke vil si hvem innehavenerne av de 50 kontiene er: Det er dem selv.

Statsminister Manmohan Singh har et rykte som« ren», men ellers er de fleste i faresonen. Aller mest utsatt er landets statsbærende familie: Gandi-klanen.

Indira Gandhi sammen med sønnene Sanjay og Rajiv

Indira Gandhi sammen med sønnene Sanjay og Rajiv.

Foto: STR / AFP

Jawaharlal Nehru var Indias første statsminister fra 1947 til 1964. Hans datter, Indira Gandhi, som ble myrdet i 1984, er fremdeles «Moder India».

Hennes sønn, Rajiv Gandhi, var også statsminister, men tapte valget i 1989 på grunn av Bofors-skandalen. Han ble senere renvasket, men mange indere er et kvart århundre senere overbevist om at han ikke bare hadde rent mel i posen, eller mer konkret: Hemmelige konti i Sveits. Påstandene gjentas i ny og ne, men ingenting er noen gang bevist.

I dag er Rajivs enke, Sonia, Indias mektigste politiker og deres sønn Rahul er allerede utpekt som Indias neste statsminister. Hvis deres navn står på disse listene vil det forårsake et politisk jordskjelv i India.

500 000 000 000 dollar!

En fersk amerikansk rapport som nettopp er offentliggjort viser at siden uavhengigheten i 1947 har indiske rikfolk ulovlig ført fem hundre milliarder dollar ut av hjemlandet.

Disse pengene skal nå befinne seg i utilgjengelige banker i internasjonale skatteparadis. Men indiske myndigheters reforhandling av skatteavtalene med 65 land kan bidra til økt innsyn og mer åpenhet.

Samtidig får de som virkelig ønsker åpenhet hjelp fra uventet hold. Da en tidligere sveitsisk bankansatt i forrige måned overrakte en liste til Wikileaks med navn på folk som har hemmelige konti i Sveits, ble det fort kjent at det skal være asiatiske / indiske navn på listen.

India venter nå i spenning på at navnene blir offentliggjort. «Alle» vet at mange av Indias dollarmillionærer og milliardærer har tjent deler av sine formuer på uhederlig vis. Nå er det mulig det kan bevises.

Da har den vanlige inder to ønsker: Pengene må føres hjem og komme landet til gode, og de skyldige må straffes.

Skatteopplysninger i mørket

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), koordinerer det internasjonale arbeidet for mer økonomisk åpenhet, hvilket inkluderer press på om lag 40 land som helt eller delvis kan sies å være skatteparadiser.

En lang rekke land har de siste årene inngått avtaler om å utveksle informasjon om skattesnusk - Tax Information Exchange Agreements og G-20 gruppen av stater har lagt press på f.eks. Sveits og Liechtenstein for å få dem til å inngå slike avtaler for dermed å slippe det belastende stempelet som «skatteparadis».

Men India har ennå ikke inngått noen slike avtaler om gjensidig utveksling av skatteopplysninger. Hvorfor akkurat India ikke har klart dette når andre land får det til, er ett av spørsmålene opposisjonen gjerne skulle hatt svar på.

Selv om de også har råtne epler i kurven og etter all sannsynlighet egne folkevalgte med svin på skogen.

SISTE NYTT

Siste nytt