Hopp til innhold

Nå roser Trump det amerikanske valgsystemet

I valgkampen hevdet Donald Trump at det pågikk valgfusk og at systemet var rigget i Hillary Clintons favør. Etter seieren har pipen fått en annen lyd.

Trump gir tommel opp

TOMMEL OPP: Det amerikanske valgsystemet er visst ikke så verst likevel.

Foto: MARK WILSON / Afp

Som kjent er det den som får flest såkalte valgmannsstemmer – ikke nødvendigvis den som får flest enkeltstemmer – som vinner det amerikanske presidentvalget.

Før valget kalte Trump ordningen «en skandale for demokratiet». Nå har han gjort helomvending.

– Valgmannskollegiet er faktisk genialt, fordi det gjør at alle delstatene, også de små, blir viktige. Valgkampen blir annerledes, mener han nå.

Hillary fikk flest stemmer

Valget i USA fungerer slik at den kandidaten som får flest stemmer i en delstat, får med seg valgmannsstemmene fra den delstaten.

Trump har sikret seg 290 av de 270 valgmannsstemmene som trengs for å bli president. Men i de siste dagenes opptelling har Hillary Clinton økt forspranget i antall stemmer. Ifølge Time har hun fått 61.964.263 stemmer mot Trumps 60.961.967 – altså et forsprang på over én million stemmer.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

– Ville ha vunnet uansett

Det samme skjedde da George W. Bush vant valget i 2000, til tross for at demokraten Al Gore fikk en halv million flere stemmer. Enkelte mener resultatene viser at USA bør endre valgordning.

Den påtroppende presidenten mener imidlertid utfallet ville blitt det samme, selv om amerikanerne hadde hatt et mer representativt valgsystem.

– Dersom valget ble avgjort ved å få flest stemmer, ville jeg ha drevet mer valgkamp i New York, Florida og California og vunnet med enda større margin og enda enklere, hevder han.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Skyteepisode på mobiliseringssenter i Russland

Sjefen for eit russisk mobiliseringssenter i Sibir er kritisk skadd etter at ein mann gjekk inn og starta å skyte. Det melder fleire byrå.