NRK Meny
Normal

Derfor må Obama vinne tilbake unge kvinner

Mitt Romney vil sende kvinner tilbake til kjøkkenbenken og frata dem rettigheter, hevder feminister. Likevel har han klart å kapre stadig flere av Barack Obamas trofaste kvinner i innspurten.

obama

SVIKTENDE DAMETEKKE: Barack Obama har under innspurten mistet deler av den tradisjonelt sikre oppslutningen hos kvinnelige velgere. I 30 år har flertallet av amerikanske kvinner stemt demokratisk.

Foto: AFP

I likhet med sine demokratiske forgjengere de siste 30 årene, har Obama vært en kvinnenes mann. Men flere målinger den siste tiden viser at Romney kan ha lykkes med å fri til flere av presidentens tradisjonelt svært viktige kvinnelige tilhengere.

Nyhetsbyrået Aps siste måling viser at forspranget ikke bare er spist opp – her har Romney sågar en ledelse på 47 prosent, mot Obamas 45. På det meste har ledelsen blant kvinnelige velgere vært oppe i 20 prosent, men etter å ikke ha nevnt ordet «kvinne» i den første TV-debatten skjedde noe med presidentens dametekke.

– Jeg er klar for forandring. Jeg vil se økonomien gå i en annen retning, sier 55 år gamle Monica Jensen fra Mobile i Alabama til AP.

– Ingen seier uten kvinnene

USA-CAMPAIGN/ROMNEY Republican presidential nominee Mitt Romney speaks at a campaign rally in Doswell

FRIR: Til tross for kontroversielle standpunkt som rammer kvinner, har Mitt Romney kapret flere kvinner den siste tiden.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Helt siden likestillingen gjorde sitt inntog ved overgangen til 1980-tallet, har flertallet av kvinnelige velgere stemt demokratisk ved presidentvalgene. Da Obama ble valgt i 2008, var hele 56 prosent av de som stemte på ham kvinner. USA-ekspert Hilde E. Restad sier at Obamas team må sørge for at han kaprer tilbake kvinnene.

– Uten disse, ingen demokratisk seier, slår hun fast i bloggen Dagens DC.
Den kalde kvinneskulderen har blitt heftig debattert i USA i innspurten til tirsdagens valg.

– Dette bør bekymre Barack Obama og hans kampanje, siden dette er en gruppe de er helt avhengig av for å få støtte for helsepolitikken, sier Patrick Murray, direktør ved Mammouth University Polling Institute.

Det er først og fremst unge, ugifte kvinner som har sverget til Obama. Tall fra Pew Research Center publisert i vår viste at hele 64 prosent i aldersgruppen 18-49 stemmer Obama, mens bare 33 prosent går for Romney. 58 prosent av kvinnene mellom 50 og 64 går for den sittende presidenten, mens det derfra og oppover i alder er Romney som har et ørlite overtak blant kvinnene.

– Det er komplisert å forklare hvorfor det er slik at kvinner tradisjonelt stemmer demokratisk. Men en svært viktig faktor er verdispørsmål, og eksempler på typiske verdier er abort og homofilt ekteskap. For de unge kvinnene som stemmer med verdier i bakgrunn, blir Obama og Demokratene mer spiselige, sier Restad til NRK.no.

– Derfor svikter Romney kvinnene

At han nå likevel haler innpå blant kvinnene, kan bunne i at han har lagt verdispørsmål noe til side i valgkampen, og konsentrerer seg om økonomi som vinnersak. Like fullt har han hisset på seg amerikanske likestillingsforkjempere, som mener Romney langt på vei vil sende kvinner tilbake til kjøkkenbenken og rasere siste års utvikling.

obamadamer

FAVORITT: Obama har, i likhet med andre demokratiske presidentkandidater, vært kvinnenes favoritt ved valg. Her er han omringet av kvinner fra basketlaget til Baylor University's, og får overrekt egen lagtrøye under et besøk i Det hvite hus i sommer.

Foto: Reuters

– Forskjellen mellom president Barack Obama og guvernør Mitt Romney på kjønnssaker kan bli målt i tiår, hvor utfordreren uttrykker ønske om å sende kvinner tilbake til 1950-tallet, skriver redaktør Jessica Valenti i Tidsskriftet Feminstting i en kommentar i The Guardian.

Hun peker på flere saker hun mener Romney har utmerket seg negativt i lys av likestillingsspørsmålet:

  • Han har sagt tydelig at han er i mot høyesterettsavgjørelsen som anerkjenner kvinners rett til abort, med unntak av voldtekt, incest eller forhold som setter morens helse eller liv i fare. Frykten er at en reversering vil tvinge kvinner til å utføre inngrepene på et farlig svart marked.
  • Han har uttrykt at han ønsker å redusere eller fjerne finansieringen av Planned Parenthood, hvor kvinner kan gå for råd og veiledning om prevensjon, abort og liknende. Han ønsker også å gjeninnføre en ordning som forbyr føderale midler til utenlandske organisasjoner som jobber med familieorganisering.
  • Han er sterkt kritisk til den delen av Obamas helsereform som pålegger arbeidsgivere, også religiøse institusjoner, å dekke prevensjonskostnader for ansatte.
  • Romney har også signalisert at han syns at én av foreldrene bør være hjemme med barna, noe feministene tolker som at kvinnen bør ofre karrieren.

Tviler på abortstans

– Under Obama har vi sett kvinner bli utnevnt til øverste leder i alt fra høyesterett til departementer, vi har fått utvidet tilgang til svangerskapskontroll og helseomsorg og beskyttelse mot arbeidsplassdiskriminering. Blir Obamacare redusert, sitter vi igjen med en president som mener ingen amerikaner har dødd som følge av manglende forsikring, noe en Harward-studie sier 45.000 gjør årlig, skriver Valenti.

Hilde Restad er enig i at Obama i langt større grad enn Romney er en tradisjonell kvinnesakspolitiker. Men hun er usikker på hvor store forskjellene i realpolitikken blir når alt kommer til alt.

– Obama vedtok en lov om likelønn, noe Romney helt klart aldri ville gjort. Obama er nok mer proaktiv i kvinnespørsmål, der Romneys filosofi er å la ting ligge. Han har et veldig tradisjonelt familiesyn, men det gir ikke nødvendigvis så stort utslag når presidenten ikke kan kontrollere kongressen, som nå er delt, sier Restad.

Til tross for Romneys kontroversielle abortstandpunkt, tror hun ikke at det er særlig aktuelt kutte en den selvbestemte retten etter 30 år.

– Det er klart, hvis han får lov å utnevne to høyesterettsdommere, vil denne rettsinstansen plutselig bli veldig konservativ, og samtidig få myndighet til å avgjøre saken om abortloven. Men det skal veldig mye til for å endre en eksisterende lov etter så lang tid, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt