Hopp til innhold

Nå begynner jobben med å overbevise det skotske folk

Storbritannias statsminister David Cameron og den skotske førsteministeren Alex Salmond signerte mandag en plan for skotsk folkeavstemning om selvstendighet i 2014.

Skottland

Skottlands førsteminister Alex Salmond og Storbritannias statsminister David Cameron signerte mandag en plan for folkeavstemning om skotsk uavhengighet i 2014. Signeringen fant sted i St Andrew's House i Edinburgh.

Foto: POOL / Reuters

Gry Blekastad Almås, Skottland
Foto: NRK

Noen bryr seg ikke, andre har bestemt seg. For eller imot Skottland som selvstendig nasjon. Det er spørsmålet de må besvare i folkeavstemningen om to år. Hadde folkeavstemningen vært i dag, ville knapt en av tre skotter stemt ja.

Men i dag var det avspark på en to år lang valgkamp, da britenes statsminister møtte skottenes førsteminister til signering av avtalen som muliggjør den historiske folkavstemningen.

David Cameron kom til regjeringsbygningen St. Andrews House i Edinburgh, det var få som buet på ham, men de oppmøtte hadde sterke meninger. Helst vil de ha skotsk republikk, men innser at uavhengighet må være første skritt.

Vil vise respekt for Skottland

– Jeg vil være en statsminister som holder Storbritannia sammen, men jeg vil vise respekt for folket i Skottland, sa David Cameron i dag.

Statsministeren brenner for å beholde Skottland i unionen. Vi er bedre sammen, men nå må vi respektere det skotske folkets valg, sier han.

En milepæl på reisen. Slik karakteriserer førsteminister Alex Salmond Edinburgavtalen, som han har døpt dagens enighet.

Nå begynner jobben med å overbevise det skotske folk om at de er bedre utenfor resten av Storbritannia.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Storbritannias statsminister David Cameron og Skottlands førsteminister Alex Salmond

Storbritannias statsminister David Cameron og Skottlands førsteminister Alex Salmond møttes utenfor regjeringsbygningen St. Andrews House i Edinburgh.

Foto: Gry Blekastad Almås/NRK

Man vinner valg ved å vinne debatten, sier Salmond, som får en stor utfordring tror George Parker, politisk redaktør i avisa Financial Times.

– Med finanskrisen som har kjørt bankvesenet på dunken, oljen som er i ferd med å renne ut, og euroen som allerede har blitt en upopulær valuta, blir det ikke lett, men visjonen er der, mener Parker.

Visjonen om en selvstendig velferdsstat etter – kanskje norsk modell?

– Ja, det tror jeg. Alex Salmon har alltid sett på Skottland som ganske likt Norge og Danmark – land med samme størrelse og som er i stand til å forutse sin påvirkning rundt om i verden på ulike måter, sier Parker.

Opp til det skotske folk

Men så var det det skotske folk. Det er opp til dem. Foreløpig er det mange som ikke vet. Noen gruer seg til to lange år med valgkamp og debatt. Andre tror kanskje de trenger lengre tid.

Uansett så har startskuddet gått – kampen for eller imot en skotsk nasjon.

Det er mer enn 300 år siden Skottland og England inngikk union i 1707. Høsten 2014 blir første gang det skotske folk få si sin mening om saken.

SISTE NYTT

Siste nytt