Populære reisemål som Madrid, Paris og Berlin kan vente seg opp mot 40 grader celsius, etter at høytrykk fra Afrika har kommet til Europa.
– Få i deg nok salt
Eier av Reiseklinikken, Gunnar Hasle, forteller at det er viktig å få i seg nok salt og væske.
– Hvis man bare drikker vann kan det føre til hyponatremi, det vil si for lite salt i blodet. Symptomene er besvimelsestendens og hevelse i hender og føtter. Det er ikke ufarlig, sier han.
Hasle forklarer at det er viktig å vurdere klesvalg når man er i varme land.
– Det er kjøligere med løse og ledige bomullsklær enn en singlet som lar sola rett på kroppen.
Han advarer også mot å bruke alkohol som tørstedrikk, da øl i seg selv er vanndrivende, som gjør at kroppen mister væske.
HØYTRYKK: Store deler av Fastlands-Europa bli denne uken truffet av en hetebølge som følge av høytrykk fra Afrika. Madrid, Paris og Berlin kan få opp til 40 varmegrader.
Foto: YR.NO / Yr.noHasle understreker at personer med hjerteproblemer må være forsiktige, fordi hjertets minuttvolum i hvile kanskje må dobles under tropiske forhold.
– Det betyr at en godt kompensert hjertesvikt i vanlig norsk klima kan gi alvorlige symptomer under en hetebølge. Hjertesviktpasienter går ofte på vanndrivende medisiner, og da har de lite å gå på når det gjelder væskebalansen, sier legen.
SALT OG VÆSKE: Gunnar Hasle advarer mot å få i seg for lite salt mens man er i land som opplever hetebølge.
Foto: MDGI helgen kom statsmeteorolog John Smits med dette tipset da NRK omtalte den kommende hetebølgen:
– Under hetebølger funker det bra å gå på kjøpesenter med aircondition. Det gjør at man kjøler seg ned.
Les også:
– Ikke grunnlag for å få utbetalt forsikring
Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, sier de ikke har noen indikasjoner på at folk avbestiller flyreisene sine som følge av hetebølgen.
– Det vi har sett er det kanskje har vært en liten økning i flyreiser til sydligere strøk. Det har vært en kaldere inngang på sommeren i år enn i fjor, og da lar folk seg friste av å reise, sier han.
Øystein Thoresen, kommunikasjonsdirektør i Gjensidige, forteller at en hetebølge ikke er grunnlag for å få utbetalt forsikringspenger.
– Å synes det er for varmt er ikke et avbestillingsgrunnlag, konstaterer han.
INGEN UTBETALING: Thoresen i Gjensidige forteller at en hetebølge ikke er grunnlag for å få utbetalt forsikringspenger.
Foto: GjensidigeHan påpeker også at personer med hjerteproblemer ikke burde reise til steder hvor de kan få problemer. For å få utbetalt forsikringspenger, kreves det at andre ting påvirkes av hetebølgen.
– Da må det dukke opp logistikkproblemer, som at flyene ikke går som planlagt, men det tror jeg ikke skjer, sier Thoresen.
Les også:
Ekspertens sjekkliste
Gunnar Hasle har satt opp en liste på fem punkter over hva man må huske på når man befinner seg i en hetebølge:
- Søk skygge og bruk dekkende klær. Husk at solkrem ikke beskytter mot varme.
- Få i deg nok væske
- Få i deg nok salt
- Tilpass aktiviteten etter når det er svalest. Skal man gå tur, burde man gjøre det tidlig på morgenkvisten.
- Personer med hjerteproblemer må være forsiktig. De går ofte på vanndrivende medisiner, og da må de passe på å drikke nok.