Hopp til innhold

Nå kommer bakrusen

Festen er over for Berlin, og det er ikke kake igjen.

Opprydding etter festen i Berlins gater

Opprydding etter festen i Berlins gater, Marcus Kamenz, Andreas Grosser og Wolfgang Suppa.

Foto: David Krekling / NRK

- Jeg var ikke her i går. Det var ikke sjanser. Andreas Grosser rister på hodet mens han forsøker å presse et 15 meter langt banner inn i søppelbilen til Berlin Recykling.

I andre enden av banneret står Marcus Kamenz og klapper i hendene.
- Det hadde han ikke klart, det hadde bare blitt to timers søvn, ha-ha.

Grosser og Kamenz er bare to av et femtitall personer som skal rydde etter gårsdagens kjempefest der 20-årsdagen for murens fall ble markert. Og det er mye å rydde opp i.

Verdens fest

Festfyrverkeri i Berlin

Fra festfyrverkeriet.

Foto: Philippe Wojazer / Scanpix/Reuters

Gårsdagens markering var på mange måter verdens feiring av en hendelse som hadde vel så mye med verden å gjøre, som den hadde med Berlin å gjøre.

Da NRK's journalist forsøkte å nærme seg Brandenburger Tor rundt klokken 20.00, altså i god tid før fyrverkeriet, ble vi stoppet rundt en kilometer unna festplassen. Presset var for stort og menneskene for mange til at politiet kunne la noen komme nærmere. Så stengte de suksessivt lenger og lenger bakover langs paradegaten Unter den Linden.

Bildene fra festen preger samtlige avisforsider, men få skriver om hverdagen som nå kommer.

Ikke tid

Brikkene faller i Berlin

Brikkene faller i Berlin.

Foto: Fabrizio Bensch / Scanpix/Reuters

Det var kanskje derfor mange berlinere lot fest være fest og ble hjemme da verdens øyne nok en gang var festet pä Brandenburger Tor.

- Selv sov jeg hjemme i Neucölln. Jeg skulle jo jobbe idag, sier Ralph Naikinda som er med på demonteringen av ett av utallige serveringstelt rundt Pariser Platz.

Det at ingen aviser nevner bakrusen idag, betyr nemlig ikke at berlinerne ikke er klar over den, eller at de ikke har kjent den pä kroppen.

- Festen er over, og nå står utfordringene i kø både i Berlin og i hele Tyskland, sier Grosser før han fortsetter.

- Vi sliter med mye arbeidsledighet, og næringslivet sliter med å få hjulene til å gå rundt etter finanskrisen. Akkurat nå står utfordringene i kø for politikere både her i byen og i hele landet.

Merker finanskrisen

Faktum er at arbeidsledigheten i Tyskland, som er Europas største økonomi, ifølge magasinet The Economist ligger på 8,1 prosent. Krisen som ligger til grunn for de tallene har rammet Berlin enda hardere enn resten av landet. Ifølge nettstedet statistik-berlin.de er mer enn 16 prosent av byens vel 3,5 millioner innbyggere uten arbeid.

I østlige bydeler som Hellersdorf opplever enkelte områder en arbeidsledighet på opp mot 40 prosent.

Og det byen trenger er næringsvirksomhet som kan vokse uten å være avhengig av de stadig flere turistene som besøker verdensbyen.

- Vi må komme lenger enn til cafeene og restaurantene, sier Chritian Wiesenhütter ved Berlins handelskammer til Economist.

Bare på den måten kan Berlin gjøre sitt eget slagord til skamme; Fattig men sexy.

Nedrigging i Berlin

Nedrigging i Berlin, Ralph Naikinda til høyre.

Foto: David Krekling / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt