Nå kan innvandringskritikerne i Sverige få mer makt

Det hersker politisk kaos i Sverige etter at de borgerlige partiene i går brøt med regjeringen. Det kan åpne veien for mer makt til Sverigedemokraterna, tror politisk kommentator.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson

FOSSER FREM: Jimmie Åkesson er nå leder for Sveriges største parti, viser de siste meningsmålingene. Han krever nyvalg etter bruddet i samarbeidsavtalen som skulle hindre SD fra å ha makt over statsbudsjettet.

Foto: Henrik Montgomery/ TT, Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

Sverige er i sjokk etter at Kristdemokraterna (KD) og deretter de andre borgerlige partiene trakk seg fra budsjettsamarbeidsavtalen med den svenske regjeringen.

KG_BERGSTRÖM

KAN GÅ TIL SVERIGEDEMOKRATERNA: Det sier politisk kommentator K-G Bergström.

Foto: Carl-Johan Söder / SVT

En viktig årsak til at de borgerlige har fått kalde føtter, er at det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD) fosser frem og nå er Sveriges største parti, sier politisk kommentator i Expressen, K-G Bergström til NRK.

– Oppslutningen om Sverigedemokraterna har økt kraftig. Det har skapt et press mot de borgerlige partiene, som føler de har mistet rollen som tydelige opposisjonspartier.

Skulle hindre Sverigedemokaterna

Avtalen mellom regjeringen og de borgerlige skulle hindre at SD kom på vippen i budsjettavstemningen.

De borgerlige partiene skulle støtte den rødgrønne regjeringens budsjettforslag mot at de rødgrønne gjorde det samme dersom de borgerlige ble størst ved neste valg.

Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, sa i går på Twitter at det nå er på tide med nyvalg.

Laster Twitter-innhold

Kan søke støtte fra SD

Kilder Expressen har snakket med tror de borgerlige partiene kan komme til å søke støtte fra Sverigedemokraterna allerede nå, slik at de får flertall til å endre på deler av neste års statsbudsjett.

Dette har partileder i Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor, så langt avvist.

– For oss er det ikke aktuelt med et samarbeid.

Regjeringens fremtid usikker

Bergström tror likevel at de borgerlige partiene på sikt kan komme til å søke støtte hos Sverigedemokraterna.

– De borgerlige kan til neste år legge et felles statsbudsjett og så søke støtte fra SD. Da vil regjeringens budsjett falle.

– Denne situasjonen har skapt stor usikkerhet i svensk politikk samtidig som man har en flyktningkrise. Dette er en veldig overraskende utvikling, sier han.

Et nyvalg allerede nå i høst, slik SD krever, tror han neppe vil skje.

Vil åpne teltleire i Sverige

Samme dag som KD trakk seg, gikk Sveriges statsminister Stefan Löfven ut med at det kan bli nødvendig med teltleire for å kunne ta imot alle flyktningene som er ventet til Sverige.

KD ønsker å dempe søketrykket på Sveriges flyktningmottak og samtidig åpne for at Europa kan ta imot flere, sier Thor til Expressen.

– Löfven har ikke villet vedkjenne seg de forslagene vi har hatt for å dempe søkertrykket på det svenske flyktningmottaket og sikre at vi fortsatt kan hjelpe de menneskene som rømmer for sine liv, sier Thor.

SISTE NYTT

Siste nytt