NRK Meny
Normal

Nå holder Beograd pusten

3 000 opprørspoliti skal slå tilbake hooliganer, ultranasjonalister og andre som vil gjøre dagens demonstrasjon mot utlevering av Ratko Mladic til en voldsorgie.

Serbisk opprørspoliti

Serbisk opprørspoliti var i beredskap da Ratko Mladic ble arrestert torsdag. Nå settes de i beredskap igjen.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

David Krekling i Serbia
Zarko Korac

Zarko Korac

Foto: David Vojislav Krekling / NRK
FBL-EURO2012-ITA-SRB-VIOLENCE-BOGDANOV-FILES

Ivan Bogdanovic er en av lederne blant Røde Stjerne-hooliganene.

Foto: Simone Arveda / Afp

Jeg går i hovedgaten i Beograd da en ung mann med svart t-skjorte med den serbiske ørnen strener over gaten og trykker en løpeseddel ned i hånden min.

"Stopp sviket. På grunn av den skammelige arrestasjonen av den serbiske helten general Ratko Mladic organiserer Srpska Radikalna Stranka (Det serbiske radikale paritet, red.anm) stor demonstrasjon søndag klokken 19.00"

Radikalna Stranka, som i sin tid ble startet av den ekstreme nasjonalisten og krigforbrytertiltalte Vojislav Seselj, og som fortsatt regnes som ett av de mest nasjonalistiske partiene i det serbiske parlamentet, vil gi tilhengerne sine muligheten til å demonstrere mot utlevering av Ratko Mladic.

Les også: Demonstrere for «krigshelten» Mladic
Les også: Mladic frisk nok til utlevering
Les også: Den siste som så Mladic i frihet

Det får Beograd til å holde pusten.

Ikke nødvendigvis på grunn av antallet som kommer til å stille, men mer på grunn av hvem som kommer.

- Jeg er bekymret

Bare minutter senere møter jeg Zarko Korac. Han var visestatsminister da daværende statsmininster Zoran Djindjic tok opp kampen mot organiserte kriminielle etter Milosevic-æraen, og han var visestatsminister da Dzindzic ble skutt og drept i et attentat i mars i 2003.

Nå er han parlamentsmedlem i regjeringskoalisjonen til Boris Tadic.

- Jeg er bekymret. Problemet med akkurat denne type demonstrasjoner er at de ikke trenger å være så store. De som kommer er nemlig mer enn villige, og er i stand til, å bruke vold for å få frem sine synspunkter, sier Korac.

Busser inn tilhengere

Han sier nasjonalistene kommer til å busse inn folk fra omkringliggende områder for å få mange nok til å stille.

Les også: Mladic: – Jeg har ikke drept noen
Les også: - Mladic ble dumpet hos familien

Så frykter han at demonstrantene begynner å marsjere mot fengselet der Mladic sitter i arresten.

Gjør de det kan demonstrasjonen bli stygg, til tross for at både Radikalna Stranka og Mladic selv har bedt folk forholde seg rolig.

På tv-stasjonen B 92 sier sjefen for politiet i Beograd at han har innkalt 3 000 opprørspoliti for å slå ned på alle tilløp til uroligheter. De har også øket beredskapen rundt enkelte ambassader og mediehus.

Hooliganer og ultranasjonalister

Ikke uten grunn. Tidligere har nasjonalistiske demonstrasjoner i Beograd tiltrukket seg hooliganer fra fotballklubbene Røde Stjerne, Partizan og Rad.

- I tillegg har du ultranasjonalistiske grupper som Obraz og Nasi 1389, forteller Korac.

Da Radovan Karadzic ble arrestert i 2008 var det disse gruppene som gikk amok og omvandlet demonstrasjonen til noe nær et opprør.

Da måtte politiet bruke gummikuler og tåregass for å få kontroll på situasjonen. Da folk hadde rast fra seg var minst ni politimenn, og en spansk tv-fotograf og rundt 40 andre på listen over skadde.

Samtidig var det store matrielle skader etter at demonstranter hadde knust nær alle vinduer som kom i deres vei.

I februar samme år gikk mobben løs på den amerikanske ambassaden etter at Kosovo kunngjorde sin løsrivelse fra Serbia.

Kan sendes allerede mandag

Etter at retten har bestemt at Ratko Mladic er frisk nok til å bli sendt til Krigsforbryterdomstolen i Haag har denne domstolen uttalt til Anatolia at han kan sendes allerede mandag eller tirsdag.

Dette er imidlertid ikke sikkert ettersom Mladic' forsvarer har sagt at han kommer til å anke avgjørelsen om utlevering på mandag. Denne anken skal sendes gjennom posten, noe som kan forsinke utleveringen med flere dager.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt