Hopp til innhold

Nå har USA registrert flere smittede enn Kina

WASHINGTON D.C/ NEW YORK: USA har nå flest koronasmittede i verden, mer enn Kina. Men de to landene samarbeider om å bekjempe viruset, melder den kinesiske TV-kanalen CCTV. Presidentene Donald Trump og Xi Jinping har snakket sammen på telefon.

New York City

Over 80.000 amerikanere er nå registrert smittet av koronaviruset.

Foto: Lars Os / Lars Os

Selv om fuglene kvitrer utenfor er gatene nesten folketomme i det som skulle vært ettermiddagsrush i USA. Det er en trykket stemning i landets hovedstad.

Ifølge nettstedet worldometers.info har det totale antallet som har blitt smittet av koronaviruset i USA nå gått forbi Kina. Over 80.000 mennesker er blitt registrert smittet og tallene øker kraftig hver eneste dag.

Kina og USA har kranglet om viruset de siste ukene, men Xi skal ha sagt til Trump i en telefonsamtale i natt norsk tid, at Kina ønsker å dele all informasjon og erfaringer med USA. Kilden for dette er den kinesiske TV-kanalen CCTV.

Mens lederne har snakket sammen, roper helsepersonell over hele USA varsko.

- Vi er i en krig, men uten ammunisjon, sier en lege i Fresno, California til New York Times.

Legen sier at hun bare har et begrenset antall masker igjen. I likhet med flere leger avisa har kontaktet, ønsker hun ikke å oppgi sitt navn i frykt for kritikk fra sine ledere.

– Det vi starter å se blant helsepersonell i USA er vår største migrene. Det er et faktum at vi ikke har nok smittevernsutstyr, sier Dr. James Phillips, sjef ved Disaster og Operational Medicine ved det anerkjente George Washington University Hospital i Washington D.C til CNN.

Video: Donald Trump holder sin daglige pressekonferanse like etter at landet har bekreftet flest koronasmitta i verden.

Alle som forlater New York må i karantene

New York har blitt selve episenteret for pandemien i USA og står for rundt halvparten av de registrerte smittetilfellene i landet. Daglig holder guvernør Andrew Cuomo sine pressekonferanser der han varsler om mangel på sengeplasser og smittevernutstyr.

– De som ikke er korona-pasienter er normalt på pustemaskiner i 3–4 dager. Koronapasienter er på pustemaskiner i 11–21 dager. Tenk på det, sier han og anslår at New York vil nå toppen om rundt tre uker.

Folk står i kø for å teste seg

Folk står i kø for å teste seg i New York i dag.

Foto: Lars Os / NRK

Nylig ble alle som reiser fra metropolen bedt om å gå i karantene i 14 dager etter å ha vært der. En av rådgiverne til president Donald Trump, dr. Anthony Fauci, sier nå andre steder i USA må forberede seg på tilstander som i New York:

– Det vi ser allerede, og vi forventer mer, er en økning av tilfeller som de forsøker å håndtere lokalt med hjelp fra de føderale styresmaktene, når det gjelder senger, intensivplasser og pustemaskiner, sier han til NPR.

Høyeste arbeidsledighetsøkning i amerikansk historie

Rundt halvparten av de amerikanske delstatene har bedt innbyggerne holde seg hjemme.

Nasjonalgarden er satt inn i New York, California og Washington. I stater som Louisiana og Michigan øker smittetallene raskt.

Smittevernutstyr i NYC

Flere steder i USA roper helsepersonell varsko om mangel på smittevernutstyr.

Foto: Lars Os / NRK

Torsdag kom også de ukentlige rapportene om arbeidsledighet i USA. De viser at rekordhøye 3,3 millioner amerikanere søkte om arbeidsledighetsforsikring forrige uke.

SISTE NYTT

Siste nytt