Kvinner har verken fått lov til å stemme, eller til å stille som kandidater ved valg i det arabiske kongedømmet. Inntil nå.
– Jeg gikk inn i valglokalet og sa «jeg har aldri sett en valgurne i virkeligheten. Jeg har bare sett dem i filmer». Det var en spennende opplevelse, forteller Sahar Hassan Nasief til nyhetsbyrået AP.
6440 kandidater stilte til valg. 979 av dem var kvinner. Blant dem ble 17 kvinner valgt inn ved lokalvalget i Saudi Arabia.
– Salma bint Hizab al-Oteibi ble valgt til kommunestyret i Madrakah. Hun vant over sju menn og to kvinner, opplyser valgkommisjonens president Osama al-Bar til det offisielle saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.
SYMBOLSK: Forsker Cecilie Hellestveit mener at kvinners deltakelse i valget i Saudi-Arabia vil bety lite i praksis.
Foto: PrivatSymbolsk
Så hva betyr det at kvinner nå får lov til å være med på det som er en selvfølge mange andre steder i verden?
– Dette er et viktig symbolsk steg, men har lite praktisk betydning, sier Cecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute i Oslo.
Hun mener at dette alene ikke vil endre mye i Saudi Arabia, der samfunnstrukturen hindrer kvinner i å delta offentlig.
Hindringer
Selv om kvinnene endelig har fått lov til å stemme, har valgdeltakelsen vært lav. Totalt stemte 25 prosent av dem som hadde stemmerett, ifølge Al Jazeera. Kvinnelige velgere utgjorde mindre enn 10 prosent av alle som stemte.
– Det at kvinner i Saudi Arabia ikke får lov til å kjøre kan være en årsak. Det har gjort det vanskelig for dem å komme til stemmelokalet. Det er heller ikke lov til å ta bilder av kvinner, og det gjør det vanskelig å drive valgkamp og fronte kandidatene, sier Hellestveit.
I tillegg må kvinner ha følge av en mannlig slektning når de skal forlate huset.
– Dette er en del av en større og seig endringsprosess som man ikke ser enden på.
LES OGSÅ: Hevder kvinner ødelegger eggstokkene ved å kjøre bil
Tradisjon
Lama al-Suleiman er blant kvinnene som har blitt valgt inn. Hun mener mange tradisjonelle verdier står i veien for kvinnene.
VALGT INN: Lama al-Suleiman er blant de første kvinnene i historien som har blitt valgt inn til et politisk verv i Saudi-Arabia.
Foto: STR / Afp– Menneskene her er ikke vant til å blande kjønn. Det å få flere kvinner ut i arbeidslivet er det som skal til for å få til en endring, og der har vi sett en utvikling de siste årene, sier hun til The Guardien.
– Vi har nå kommet til et punkt hvor mange av oss mener vi trenger en utvikling, uavhengig av sharialovene.
Kommunestyrene i det Saudi-Arabia har ingen lovgivende eller nasjonal makt, og bare to tredeler av setene var på valg. Sentralregjeringen utpekes av kongehuset.