Hopp til innhold

Nå er vi enda nærmere dommedag

Dommedagsklokkens voktere peker på manglende fremgang i klimakampen og Donald Trump som årsak til at vi nå er to og et halvt minutt unna dommedag.

Dommedagsklokken 2017

DOMMEDAG: Nå er vi halvminuttet nærmere dommedag.

Foto: Win Mcnamee / AFP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Dommedagsklokka har tikket og gått på Universitetet i Chicago siden 1947, da den ble stilt til 7 minutter på midnatt.

I dag valgte dommedagsvokterne å sette minuttviseren til to og et halvt minutt på midnatt.

Klima og Trump

– Dessverre er det liten fremgang i kampen mot klimaendringene, og Trump-administrasjonen vil trolig være fiendtlig innstilt mot selv den enkleste tiltak mot klimaendringene, sier forsker David Titley.

Forskerne ber spesielt president Trump og Putin til å ta spesielt ansvar for å redde verden, spesielt når de det gjelder nedrustning av atomvåpen.

– Aldri før har klokken blitt stilt fram på grunn av uttalelsene fra en enkeltperson. Men når den personen er USAs president, har hans uttalelser tyngde.

I tillegg har økende nasjonalisme og datakrigføring vært avgjørende i beslutningen som er tatt av en rekke forskere og intelektuelle, blant annet 15 nobelprisvinnere.

Har tikket siden 1947

Den symbolske urskiven var opprinnelig en indikator på trusselen for verdensomspennende atomkrig, men har med årene også omfattet andre trusler menneskeheten står overfor, blant annet klimaendringer.

Vi lå dårligst an i 1953 da det bare gjensto 2 minutter til dommedag. Bakgrunnen var at både USA og Sovjetunionen hadde testet atomvåpen med få måneders mellomrom.

Siden 2015 har viseren stått på 3 minutter på midnatt.

Dagens tidspunkt skyldes bekymringen for mangel på global politisk handling for å løse klimaendringene, modernisering av atomvåpen i USA og Russland og problemet med atomavfall.

– Ingen tid å miste

Daglig leder i Nei til atomvåpen Frode Ersfjord sier til NRK at justeringen viser at vi ikke har noen tid å miste.

– Alvoret bør synke inn over også norske politikere, sier Ersfjord.

— Samtidig som faren for atomkrig er på sitt høyeste siden den kalde krigen, starter FN-forhandlingene om et atomvåpenforbud i mars dette året.

— Norges regjering kan bidra positivt ved å delta på forhandlingene, samt komme med offensive forslag til avspenningspolitikk. Russland og USA har i dag omlag 4000 våpen som står minutter fra å kunne sendes opp, sier Ersfjord.

SISTE NYTT

Siste nytt