Hopp til innhold

Nå er Storskog-returene igang igjen

MOSKVA (NRK): Asylsøkere som kom til Norge via Storskog i høst, blir nå sendt med rutefly til Moskva og St. Petersburg. Dette skjer etter at Russland satte ned foten for returer i januar.

Flyktninger

STORSKOG: Rundt 5.500 asylsøkere tok seg over grensa fra Russland til Norge i fjor. Nå blir de som har lovlig opphold eller multivisum i Russland, sendt tilbake med fly.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Politiets utlendingsenhet (PU) opplyser til NRK at tilbakesendingen av asylsøkere som kom over grensa ved Storskog i høst, er i gang igjen.

I januar satt Russland ned foten for returer over Storskog. Da var et titalls asylsøkere allerede fraktet til ankomstmottaket Vestleiren i Kirkenes, og planen var å kjøre dem ut med buss.

Etter dialog mellom norske og russiske myndigheter, blir asylsøkere som har oppholdstillatelse eller multivisum i Russland, nå returnert med fly.

– Vi kan bekrefte at disse returene nå er i gang og at både Moskva og St. Petersburg er aktuelle destinasjoner, skriver kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterlei Blikom i PU i en mail til NRK.

PU opplyser at færre enn fem personer er returnert etter at den nye avtalen var i boks.

Russerne sier ja til fly-retur, ikke buss

Flyktninger tilbake til Russland

FLYRETUR: Norge har begynt å sende flyktninger tilbake til Russland, blant annet hit til Sjeremetjevoflyplassen utenfor Moskva.

Foto: Sergei Grits / Ap

Norske og russiske tjenestemenn kom i havn med en ny avtale på et møte i Moskva den tredje februar.

Forutsetningen fra russisk side var at dette skulle skje med fly, fortrinnsvis til Moskva.

Rundt 5.500 asylsøkere tok deg over grensa ved Storskog høsten 2015. Et fåtall har allerede blitt sendt ut, blant annet en buss med det som ble beskrevet som frivillige, like før Russland sa stopp i januar.

Russland aksepterer ikke alle

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sa til NRK i slutten av januar at mange av flyktningene som dro til Norge hadde kommet til Russland på falske vilkår, og dette var personer som Russland ikke ønsker å ta tilbake.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Sergey Lavrov om retur av flyktninger fra Norge

VIDEO: – Russland tar ikke tilbake flyktninger som har krysset grensa til Norge.

Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug sa like etter Russland satte en stopper for tilbakesendingene, at returene skulle gjenopptas snarest.

– Det er avgjørende for å opprettholde en streng og rettferdig asylpolitikk. Vi er klare til å gjenoppta returer så snart russiske myndigheter gir oss tillatelse til det, skrev Listhaug i en mail til NRK den gang.

SISTE NYTT

Siste nytt