Nå er over 10.000 smittet av ebola

10.141 personer er registrert smittet av ebola, viser nye tall fra Verdens helseorganisasjon. 4.922 av disse har mistet livet som følge av sykdommen.

Begravelse i Monrovia, Liveria av ebola-offer

VOLDSOM EPIDEMI: Over 4.900 er registrert døde av ebola, men WHO frykter det virkelige tallet er langt høyere.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

Det er Guinea, Sierra Leone og Liberia som er landene som er hardest rammet av den voldsomme ebolaepidemien, viser oppdaterte tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Totalt er det registrert dødsfall i åtte land.

Epidemien er den verste som noensinne har vært registrert når det gjelder blødningssykdommen ebola.

Lørdag kom organisasjonen med bekreftelsen på at epidemien nå har rammet over 10.000 mennesker.

Selv om mørketallene trolig er store, viser tallene at bare ti av de 4.922 registrerte eboladødsfallene har skjedd i andre land enn de tre verst rammede.

Flest smittede i Liberia

Den siste rapporten fra WHO, viser at det er Liberia som er aller hardest rammet av epidemien. Her er det registrert 2.705 dødsfall blant 4.665 smittetilfeller. Tallene inkluderer både de bekreftede smittetilfeller, de sannsynlige og de tilfellene hvor man mistenker at det dreier seg om ebola.

For Sierra Leone er tallet på smittede 3.896 og dødstallet 1.281, mens det i Guinea er 1.553 smittetilfeller og 926 registrerte dødsfall.

27 registrert i andre land

Av 10.141 smittede er bare 27 av dem registrert i andre land enn Sierra Leone, Guinea og Liberia, skriver BBC.

Ebolasjekk Mali

SJEKKER FOR SMITTE: En kvinne ved grensen mellom Mali og Guinea sjekkes av helsearbeidere.

Foto: JOE PENNEY / Reuters

I de totale tallene WHO nå legger frem er smittetilfeller registrert i Nigeria og Senegal med. Det samme gjelder personer i isolasjon i Spania og USA, og ett registrert dødsfall i Mali.

Nigeria og Senegal er siden det ble registrert smitte i landene, blitt erklært smittefritt.

Tror tallene er enda høyere

Selv om tallene på over 10.000 smittetilfeller er skremmende høyt, sa WHO lørdag at de tror de reelle tallene på smittede kan være så mye som tre ganger så høyt.

Organisasjonen mener også at de offisielle dødstallene omfatter omtrent 70 prosent av alle eboladødstallene.

Årsaken til dette spriket mellom registrerte og faktiske smittetilfeller og dødsfall skyldes ifølge WHO at familier i de rammede landene velger å ha syke hjemme, heller enn å få dem i isolasjon på behandlingssentre. I tillegg er flere av behandlingssentrene så fulle at de må avvise pasienter.

15 land utsatt

Reuters skriver at WHO mener 15 afrikanske land nå er spesielt utsatt for å få ebolasmitten importert.

Blant disse landene er Elfenbenskysten.

Tall fra helseorganisasjonen viser at av åtte distrikter i Guinea og Liberia som grenser mot Elfenbenskysten, er det bare to som ikke har påvist smitte.

Toåring døde

Mali er det sjette landet i Vest-Afrika som har fått registrert eboladødsfall. En to år gammel jente døde av sykdommen, og 43 personer er satt i karantene etter å ha vært i kontakt med jenta.

Jenta kom fra hardt rammede Guinea etter at moren døde av blødningsfeberen, og slektninger fraktet henne på buss til Mali. Jenta skal ha hatt symptomer på sykdommen i løpet av den mer enn 100 mil lange bussturen, og WHO frykter flere personer kan ha blitt utsatt for smitten her.

Eksperter fra organisasjonen er nå sendt til landet for å forsøke å hindre at smitten sprer seg ytterligere.

SISTE NYTT

Siste nytt