Nå er hele Europa utenom Norden rødt

Nå fraråder norske myndigheter alle reiser utenfor Norden som ikke er strengt nødvendig. Nå håper reiselivsnæringen på hjelp fra regjeringen.

Stengte barer i Brussel

I Brussel stenger de alle barer, kaffer og klubber i en måned.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

De siste reiserådene gjør at Kypros, Latvia og Liechtenstein også blir røde, dermed er hele Europa utenfor Norden rødt på smittekartet.

De nye rådene gjelder fra natt til lørdag.

Rødt i Sverige

I tillegg så må de som har planlagt turer til det svenske regionene Gotland, Värmland, Västernorrland og Norrbotten tenke seg om. De går nå fra gult til rødt, og dermed må man i 10 dagers karantene hvis man besøker dem.

De siste dagene har det kommet meldinger fra flere svenske byer om økt smitte blant de eldre, melder Sveriges Television. I uke 39 rapporterte myndighetene om 51 tilfeller på eldrehjem, det var 20 flere enn uken før.

Røde og gule land uke 41

Hele Europa utenom Norden er nå merket som rødt smittefarenivå. Norge er hvitt på dette kartet siden det handler om reiser til og fra Norge. De grå landene har ikke norske myndigheter nok data om smittespredningen til å vurdere og fra disse landene må du i karantene.

Grafikk: Helge Carlsen / NRK

Noen av dem som reagerer sterk på manglende hjelp er reiselivsnæring.

– Når hele verden er farget rødt, og myndighetene har lagt begrensninger i hvor mange som kan samles, kan man ikke snakke om et marked, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Han ønsker flere tiltak og hjelp.

– Nå må vi få på plass tiltak som treffer, og det er åpenbart at kompensasjonsordningen må være kraftfull nok og treffe bransjene som i stor grad er nedstengt til januar neste år, sier Kristensen.

Strammer inn i Europa

Det er det samme bildet i hele Europa, der alle nå strammer inn.

Flere tyske delstater og byer innfører nye tiltak for å bremse spredning av koronaviruset etter at det ble registrert 2.828 nye smittetilfeller på ett døgn.

I Paris har alle barene fått påbud om å stenge. President Emanuelle Macron sier det er aktuelt å innføre nye og strengere tiltak flere steder i landet.

Madrid og flere andre spanske byer er stengt ned. Helsedepartementets beslutning betød at innbyggerne bare får forlate dem i helt spesielle tilfeller. I kveld ble det derimot kjent at en domstol ikke vil godkjenne dette vedtaket, slik at politiet ikke kan håndheve bestemmelsen og at i praksis så kan innbyggerne bevege seg fritt.

Stenger puber og barer

I Italia er smitten relativt lav, men myndighetene har allikevel sendt ut et dekret med påbud om munnbind over alt utendørs. De som går uten risikerer en bot på rundt 10.000 norske kroner.

Den tsjekkiske regjeringen har erklært unntakstilstand og innført strenge restriksjoner på hvor mange mennesker som kan delta på sosiale sammenkomster, både innendørs og utendørs.

Mens de i den belgiske hovedstaden Brussel har valgt å stenge barer, klubber og kafeer i en måned og i Glasgow og Edinburgh må alle puber stenge dørene fra og med i morgen. Andre steder i Skottland må spisestedene avslutte serveringen klokka 18.

Også sykehusdistriktene Norra Karelen og Vasa i Finland, blir i de nye reiserådene frarådet.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 11.04.2021
4 717
Smittede siste 7 dager
276
Innlagte
684
Døde
835 970
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt