Hopp til innhold

Nå er det vinn eller forsvinn

Torsdag er det skjebnevalg for danske Socialdemokraterne og leder Helle Thorning-Schmidt. – Valget ligger an til å bli en thriller, sier NRKs politiske kommentator, Magnus Takvam.

Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt

Helle Thorning-Schmidt er sannsynligvis ute av politikken dersom hun taper folketingsvalget i Danmark.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Ti år med borgerlig styre i Danmark kan gå mot slutten.

Til tross for at den danske statsministeren kan oppløse Folketinget og skrive ut nyvalg akkurat når han finner det for godt i løpet av en periode på fire år - og dermed kan velge et tidspunkt som ser ut til å passe regjeringen best - har statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) måttet se seg slått på målingene før valget.

Magnus Takvam

Magnus Takvam peker på at det har tetnet seg til mellom de to blokkene i det danske valget.

Foto: NRK

Etter at danskene har gått til valgurnene torsdag, kan dermed Danmarks nye statsminister hete Helle Thorning-Schmidt, Socialdemokraternes leder.

– Lederbytte blir konsekvens

Men Thorning-Schmidt har forsøkt å bli statsminister før.

Ved forrige folketingsvalg, i 2007, utfordret hun også den borgerlige regjeringslederen, og det var lenge dødt løp.

Den gang tapte Thorning-Schmidt. Gjør hun det igjen, må hun sannsynligvis se seg om etter en annen jobb.

– Dette er et skjebnevalg for Socialdemokraterne. I ti år har de vært utenfor regjeringskontorene under borgerlig regjeringsmakt, sier Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK.

– Lykkes ikke Helle Thorning-Schmidt med å erobre statsministerstolen denne gang, blir det en enorm skuffelse, med selvransakelse og lederbytte som konsekvens, mener Takvam.

Derfor sliter regjeringen

Den sittende regjeringen har i valgkampen slitt med å vinne danskenes gunst.

– Lars Løkke Rasmussens forgjenger, Anders Fogh Rasmussen, var en langt sterkere leder da han var på topp enn Løkke Rasmussen. Dessuten har Venstres koalisjonspartner, Det konservative folkeparti, opplevd lederkrise og hatt store politiske problemer. I sum har dette gitt dårlige målinger, sier Takvam.

Løkke Rasmussen gamblet dessuten på at hans økonomiske vekstpakke, som han la frem i august, skulle snu stemningen.

Det skjedde ikke.

– En thriller

Men i innspurten har det begynt å slå sprekker i den røde opposisjonsblokken.

– Målingene er blitt jevnere etter at det har kommet fokus på det politiske spriket internt i den røde blokken. Nå ligger det an til en thriller 15. september, sier Takvam.

For regjeringspartiene har kjørt hardt på innvandringstemaet i valgkampens siste del og har presset frem splittelsen blant de røde partiene.

Leder for Socialistisk Folkeparti (SF), Socialdemokraternes koalisjonspartner, Villy Søvndal, rykket i valgkampen ut og understreket at partiet ikke er enig med Socialdemokraterne i ett og alt. Han fremholdt blant annet at SF ikke vil forplikte seg til å støtte den omstridte 24-årsregelen for familiegjenforening.

Tidligere har SF sluttet lojalt opp om en restriktiv innvandringspolitikk for å fremstå som et samlet regjeringsalternativ sammen med Socialdemokraterne.

Men i valgkampen er det også sådd tvil om de to røde partiene vil beholde poengsystemet som har gjort det langt vanskeligere å få oppholdstillatelse i Danmark for personer fra ikke-vestlige land.

SISTE NYTT

Siste nytt