NRK Meny
Normal

Nå er det lov å banne foran kvinner i Michigan

Tonedøve innbyggere i den amerikanske delstaten risikerer heller ikke lenger fengsel for å synge nasjonalsangen. En rekke utdaterte lover ble fjernet tirsdag.

Rick Snyder

FORNØYD: Lovene er fjernet etter at guvernør Rick Snyder ba om det. Han ønsket å få ned den høye krimraten ved å gjøre flere ting lovlig.

Foto: REBECCA COOK / Reuters

Inntil i går har personer i Michigan risikert fengsel for å:

  • Banne foran kvinner.
  • Banne foran barn.
  • Synge nasjonalsangen i falsk tone.
  • Trampe på bjørnebærbusker.
  • Nekte å hjelpe å slukke skogbranner.
  • Arrangere gåmaraton.
  • Snakke stygt under dueller.
  • Skrive om diverse seksuelt overførbare sykdommer og nevne potensproblemer i reklamer og artikler.

Nettstedet Michigan Live skriver at man risikerte ett år i fengsel og flere tusen kroner i bot for å bruke fraser som «tapt manndom». Så om denne artikkelen ble skrevet i Michigan på mandag, kunne NRK vært ille ute ved å gjengi denne frasen.

Guvernør Rick Snyder ba i mai om at flere utdaterte lover skulle fjernes, for å få ned den høye krimraten i delstaten.

– Jeg setter pris på arbeidet den lovgivende forsamlingen har gjort med å analysere lovene og eliminere de som ikke lenger gir noen mening i det 21. århundret, sier republikaneren i en uttalelse.

Det har vært eksempler på at lovene har blitt tatt i bruk de siste årene, selv om man skulle tro at lovene ikke ble brukt i praksis.

Flere lokale politivedtekter i Norge ikke lenger blir tatt i bruk. I Sør-Odal er det for eksempel fortsatt ikke lov å slippe en stein ned på bakken på offentlig sted. Barn under 15 år kan heller ikke gå på offentlig dans eller lignende arrangement uten foresatte i kommunen.

Dømt for banning i 1998 – frikjent i ankesaken i 2002

Lovene har vært tatt i bruk i Michigan. Det mest kjente tilfellet var i 1998 da en dataprogrammerer ble kjent som «den bannende kanopadleren», skriver Reuters.

Timothy Boomer og forloveden

BANNET: «Den bannende kanopadleren» Timothy Boomer og forloveden under en pause i rettssaken i 1999. Han ble til slutt frikjent for å ha bannet foran to barn da han falt i vannet.

Foto: CARLOS OSORIO / AP

Mannen måtte gjennom flere runder i retten etter å ha bannet foran to barn og deres mor.

Han skal ha ropt «faen» hele 75 ganger da han falt ut av kanoen langt inne i skogen i elven Rifle, 125 mil nord for byen Detroit.

En fem år gammel gutt og en to år gammel jente hørte banningen, mannen ble anmeldt av barnas mor og dømt av en lokal dommer.

I 2002 ble han frikjent i ankesaken, fordi Michigan ankerett vurderte banne-loven til å vøre for vag.

Kan fortsatt bli dømt i sivil sak

Nyhetsbyrået Reuters skriver at å bryte disse tidligere lovene nå ikke blir sett på som forseelser eller lovbrudd.

Men en talskvinne for guvernøren sier at i visse tilfeller kan brudd på de tidligere lovene bli sett på som sivile overtredelser. Slike saker vil derimot ikke havne på rullebladet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt