NRK Meny
Normal

Nå er det forbudt å dekke til ansiktet i Nord-Italia

Fra i dag av slipper man ikke inn på sykehus eller andre offentlige bygg i Milano med en niqab eller burka.

niqab-forbud i italia

FORBUDT: «Av sikkerhetsgrunner er det forbudt å gå inn med tildekket ansikt» står det på denne plakaten med bilder av en hjelm, en finlandshette og en burka.

Foto: Skjermdump

De lokale myndighetene i Italias tettest befolkede region, Lombardia, sier det av sikkerhetsgrunner ikke lenger skal være mulig å gå inn i et offentlig bygg med ansiktet tildekket.

Burkakledd kvinne

NIQAB: En niqabkledd kvinne i Raqqa i Syria.

Foto: Stringer / Reuters

Dermed må personer som har på seg plagg som burka eller niqab, som dekker hele ansiktet, ta av seg dette dersom de skal inn på et sykehus eller annet offentlig kontor.

Forbudet gjelder i regionen Lombardia, der Milano er største by, og gjelder også finlandshetter og hjelm.

Skal nektes inngang

Det var terrorangrepet i Paris i midten av november, der syv terrorister drepte 130 personer på flere steder i byen, som førte til at regionen, der Milano er den største byen, ønsket et forbud mot å dekke til ansiktet. Det skriver avisen Corriere della Sera.

Roberto Maroni

SIKKERHETSTILTAK: Det sier Roberto Maroni, president i Lombardia.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

– Det er et sikkerhetstiltak, sa Lombardias president og tidligere innenriksminister i Italia, Roberto Maroni fra partiet Lega Nord.

– De som kontrollerer inngangene til offentlige bygg vet nå at dersom de ser noen med ansiktet tildekket, så skal de ikke la dem få komme inn, sa han.

Flere europeiske land, som Frankrike og Belgia, har innført forbud mot å bruke burka på offentlige steder.

– Krenker individuell frihet

Den islamske paraplyorganisasjonen Caim reagerer på forbudet og ønsker å anke avgjørelsen.

– Vi kommer til å overholde loven, men den individuelle friheten kan innskrenkes av regionale lover, uttalte Reas Sayed i Caim.

President Souheir Katkhouda for organisasjonen for muslimske kvinner i Italia, mener et forbud er å overdrive.

– Vi forsvarer ikke bruken av heldekkende plagg men det er kanskje 20–30 kvinner som bruker burka i Lombardia. Og jeg kan ikke huske at noen reagerte da kvinner fra Saudi-Arabia tidligere i år var i Milano på kjøpesentrene ikledd burka, sa Katkhouda.

«Står i motsetning til vår kultur»

Partiet Lega Nord har argumentert for forbudet også ut fra «kulturelle årsaker»:

– Sett i lys av det som har skjedd i Europa kan vi ikke tillate oss å ta lett på dette, men fremfor alt kan vi ikke akseptere at det har etablert seg religiøse praksiser som står i motsetning til vår kultur og som potensielt kan sette innbyggerne i fare, sa Lega Nord-representant Fabio Rolfi.

Det har fått politikere fra andre partier til å reagere.

– Jeg har ingen sympati for burka, men Lega Nord kjemper en religionskamp. Slike forbud bør reguleres på et nasjonalt plan og ikke lokalt, sa Enrico Brambilla fra partiet Partito Democratico.

Lega Nord har også innført lover mot bygging av moskeer, og skal også ha forsøkt å nekte legehjelp til barn av ulovlige innvandrere, skriver Corriere della Sera.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt