Hopp til innhold

Nå avsløres finanselitens bruk av skatteparadiser

Dronning Elizabeth i Storbritannia og mer enn 120 politikere verden rundt får detaljer fra sine økonomiske liv og bruk av skatteparadis offentliggjort gjennom en stor dokumentekkasje.

Britain's Queen Elizabeth II visits The Kelpies sculpture to unveil a plaque to name the Queen Elizabeth II canal near Falkirk

Dronning Elizabeth II skal ha investert gjennom skatteparadiser

Foto: Stringer / Reuters

«Paradise Papers»

De 13,4 millioner dokumentene skal være hacket fra blant annet Advokatfirmaet Appleby på Bermuda og skal ha blitt gitt til den tyske avisen Süddeutsche Zeitung. Avisen har delt dokumentene med International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Et nettverk med flere enn 380 journalister fra 67 land har samarbeidet om å granske dokumentene som strekker seg over en periode på mer enn 60 år. Den eneste norske avisen som er med i granskingen er Aftenposten.

1.000 nordmenn skal være registrert i dokumentene. Ifølge Aftenposten skal disse være blant Norges rikeste, en rekke advokater og jurister, profilerte toppledere, samt mer ukjente bedriftseiere og investorer.

Dronning Elizabeth II investerte 100 millioner i skatteparadis

Dronning Elizabeth

Dronning Elizabeth II skal ha investert gjennom skatteparadiser

De er ikke alene. Dokumentene inneholder også navnet og de finansielle disposisjonene til en rekke kjente mennesker fra den internasjonale finans- og kjendisscenen.

Den britiske dronningen skal, ifølge BBC, ha investert mer enn 100 millioner kroner av sin private kapital i skatteparadisene Cayman Islands og Bermuda.

Dokumentene viser også at USAs handelsminister Wilbur Ross tjener penger på å drive handel med personer i Vladimir Putins innerste krets, og at én av de nærmeste rådgiverne til Canadas statsminister Justin Trudeau, Stephen Bronfman, har bidratt til millionplasseringer i skatteparadiser.

Skattedirektøren: – For tidlig å si om det er ulovlig

Skattedirektør Hans Christian Holte sier at avsløringene så langt har likhetstrekk med de såkalte Panama-avsløringene i fjor.

– De involverer også nordmenn, og generelt sett kommer det frem noen pikante koblinger. Men når det er sagt så har det ikke kommet frem konkrete opplysninger om ulovligheter så langt, sier Holte.

Han sier at norske skattemyndigheter ikke har fått tilgang til filene i Paradise papers.

Vil dere ha betenkeligheter med å bruke materialet som kan ha kommet frem på ulovlig vis?

– Vi forholder oss først og fremst til kilder og samarbeidspartnere vi stoler på. Så er de konkrete omstendighetene rundt hvordan dette materialet har fremkommet ikke avgjørende når dette materialet først finnes.

Forventer dere å få full tilgang til dokumentene på et tidspunkt?

Det vil i hvert fall være noe vi vil arbeid for, sier Holte.

SISTE NYTT

Siste nytt