Hopp til innhold

Tyskland åpner igjen: Skoler, butikker og fotball

Tyske myndigheter ga onsdag grønt lys til at butikker og skoler kan åpnes igjen. Toppfotballen i landet har også fått klarsignal.

Angela Merkel

MOT NORMALISERING: Statsminister Angela Merkel kunngjorde onsdag at flere deler av det tyske samfunnet åpnes igjen.

Foto: Kay Nietfeld / AFP

– Det er en modig plan. Vi kan ta oss råd til å være modige, men vi må fortsatt være forsiktige.

Det sa Angela Merkel, Tysklands statsminister, på en pressekonferanse onsdag. Tidligere på dagen hadde hun et møte med lederne for de 16 tyske delstatene.

Der ble de enige om at alle butikker kan åpne igjen. Målet er også at alle skoleelever skal være tilbake på skolen innen slutten av mai. Hittil har skolene kun vært åpne for enkelte elevgrupper, som avgangselever som skal avlegge eksamen.

Det er alt planlagt at barnehager og barneskoler skal åpne neste uke.

Tyskland har over 167.000 registrerte koronatilfeller. Nesten 7 000 mennesker har dødd av Covid-19 i EUs største land.

På pressekonferansen sa Merkel at hun har hatt konstruktiv dialog med delstatslederne. Skulle man oppleve at smitten blusser opp igjen, kan det bli aktuelt å stenge ned delstater enkeltvis, opplyste Merkel.

– Vi kan nå si at vi har nådd målet vårt, som har vært å forsinke spredningen av viruset slik at helsevesenet ikke overbelastes, sa Merkel, som også takket landets helsearbeidere.

Hun advarer imidlertid mot å tro at kampen mot viruset er vunnet.

Grønt lys til Bundesliga

Avtalen er også godt nytt for dem som er sulteforet på fotball. Tyske myndigheter gir grønt lys til Bundesliga, slik at Erling Braut Haaland og andre fotballspillere i Tyskland igjen kan spille kamper.

Det blir imidlertid uten publikum på tribunen. Forbudet mot store arrangementer og folkeansamlinger blir etter avtalen videreført til 31. august. Det omfatter idrett, kulturarrangement og festivaler.

Den tyske ligaen får selv velge dato for oppstart. Det vil skje torsdag, under et medlemsmøte for klubbene i 1. og 2. Bundesliga. Alternativene er etter alt å dømme 15. og 22. mai.

Ifølge tyske medier skal et titalls klubber i tysk toppfotball være på konkursens rand etter to måneders kamppause. TV-inntekter fra de gjenstående kampene vil bøte noe på den utfordrende situasjonen.

Erling Braut Haaland

FÅR SPILLE KAMPER IGJEN: Borussia Dortmund-spiss Erling Braut Haaland.

Foto: Ina Fassbender / AFP

Tysk industri i krise

Tyske fotballklubber er langt fra alene om å merke de økonomiske effektene av koronakrisen.

Ferske tall fra Tysklands statistiske sentralbyrå, Destis, viser at tysk industri i mars opplevde et fall i ordretilgangen på 15,6 prosent, justert for sesongmessig variasjon.

Det er det største fallet siden Destis begynte å registrere ordretilgangen i 1991.

Hovedkvarteret til den tyske bilprodusenten BMW i München

SOLGTE FÆRRE BILER I FØRSTE KVARTAL: Bilprodusenten BMW.

Foto: Andreas Gebert / Reuters

BMW er blant dem som sliter. Bilprodusenten solgte 21 prosent færre biler i første kvartal enn i tilsvarende kvartal i fjor.

Tyskland er i dag et av verdens fremste industriland. Den tyske økonomien er også Europas største, men den ventes å krympe med over 6 prosent i 2020.

Håp om utenlandsferie

Reiseglade tyskere øyner nå også håp om å kunne dra på ferie til utlandet i sommer, selv om utenriksminister Heiko Maas i forrige uke slo fast at folk ikke vil kunne «tilbringe ferien sin på fulle strender eller i fulle fjellhytter som vanlig».

I et intervju med avisen Der Tagesspiegel forteller Thomas Bareiss, som er Tysklands føderale reiselivskommissær, at tyske myndigheter nå er i dialog med andre EU-land om sommerferien.

På spørsmål om hvilke land tyske turister kan få reise til, svarer Bareiss at det først og fremst vil være snakk om naboland hvor utviklingen med tanke på smitte også er positiv.

Turistindustrien står for en samlet inntekt på over 400 milliarder euro og rundt 12 prosent av arbeidsplassene i EU.