Hopp til innhold

30 islamister drept i Nigeria

Nigeria har satt inn jagerfly og kamphelikoptre mot islamistiske opprørere nordøst i landet. Minst 30 av dem er drept i luftangrep fredag.

Nigerias president Goodluck Jonathan

UNNTAKSTILLSTAND: Nigerias president Goodluck Jonathan har erklært unntakstilstand i tre delstater nord i landet.

Foto: RODGER BOSCH / Afp

Abubakar Shekau leder av den islamistiske gruppen Boko Haram

TERRORLEDER: Abubakar Shekau er den angivelige lederen for den islamistiske fanatikergruppen Boko Haram.

Foto: HO / Afp

For tre dager siden erklærte Nigerias president Goodluck Jonathan unntakstilstand i tre delstater nord i landet etter flere dødelige angrep fra militante islamistgrupperinger.

Nå har Nigeria har satt inn jagerfly og kamphelikoptre mot islamistiske opprørere nordøst i landet. Minst 30 opprørere er drept i luftangrep fredag, opplyser en militær kilde.

Terrornettverk

Nigerias forsvar kunngjorde tidligere i uken en «massiv» troppeforflytning mot nordøst. Det skjedde etter at president Jonathan Goodluck innførte unntakstilstand i tre nordøstlige delstater, som regnes som islamistenes kjerneområder.

Boko Haram har den siste tiden gjennomført stadig dristigere angrep, blant annet mot byen Bama der 55 mennesker ble drept tidligere i mai.

Nigerianske myndigheter frykter at gruppa er i ferd med å lage sin egen islamistiske enklave, slik opprørere med tilknytning til Al Qaida gjorde i Mali før franske styrker drev dem tilbake i januar.

President-kritikk

Offensiven er den største så langt mot gruppa Boko Haram, som de fire siste årene har stått bak en rekke terrorangrep i landet.

Mange hundre er drept, blant dem norske Ingrid Midtgaard, som jobbet ved FN-hovedkvarteret i Abuja da en bilbombe ødela bygget i august 2011.

Nigeria har 170 millioner innbygger, hvorav halvparten er kristne og halvparten muslimer. I sør er flertallet kristne, mens befolkningen i nord stort sett er muslimsk. President Goodluck er selv kristen. Han er blitt kritisert for å undervurdere den alvorlige krisen nord i landet.

Les også: Unntakstilstand i Nigeria

SISTE NYTT

Siste nytt