NRK Meny
Normal

- Nord-Korea kan ha atombombe om ett år

I løpet av neste år kan Nord-Korea ha klar en fungerende atombombe, sier USAs tidligere forsvarsminister William Perry.

William Perry

ARKIVBILDE: Den tidligere amerikanske forsvarsministeren William Perry påstår at Nord-Korea kan ha atombombe om ett år.

Foto: Alex Brandon / Ap/Scanpix

Anders Magnus

Han går derfor inn for nye forhandlinger med Nord-Korea, noe også Sør-Koreas president nå støtter.

Trussel om angrep

Nord-Korea har mange ganger truet med å angripe nabolandet i sør med atomvåpen, men hittil har de fleste internasjonale observatører vært enige om at kommunistdiktaturet ikke har klart å produsere et atomvåpen som kan monteres som sprenghode på en langtrekkende rakett.

Nå sier USAs tidligere forsvarsminister William Perry, som jobbet under Bill Clinton, at Nord-Korea kan ha et fungerende atomvåpen klart i løpet av ett år

.Bakgrunnen for denne analysen er blant annet observasjonene til en amerikansk atomforsker som besøkte Nord-Korea tidligere i år, og fikk se utstyr som kan produsere anriket uran – og etterretningsinformasjon om at Nord-Korea nå bygger en ny tunnel egnet for atomprøvesprengning.

Nye forhandlinger

Tidligere har landet foretatt to tilsvarende prøvesprengninger. Perry sier at man nå må få i gang igjen seks-landsforhandlingene om atomnedrustning av Nord-Korea, slik også Kina og Russland ønsker.

I går sa også Sør-Koreas president at han ønsket å gjenoppta samtalene, noe som kan være en prøveballong før USA og Japan også slutter seg til et forsøk på å få i gang igjen nye forhandlinger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt