Mystisk eksplosjon på Jupiter

Kjempeplaneten ble truffet av et ukjent legeme i går kveld. Verdens astronomer retter nå teleskopene mot eksplosjonsstedet.

Jupiter truffet

En amatørastronom tok dette bildet av Jupiter i går kveld. Oppe til venstre i bildet ser man eksplosjonen som en liten hvit prikk. Hadde det samme skjedd på jorden, ville lysglimtet ha vært like stort som hele Europa.

Foto: Ap

Bildene av eksplosjonen går nå verden rundt etter at en amatørastronomen, Anthony Wesley, i Australia fanget opp den spektakulære hendelsen klokken 22.31 torsdag kveld.

På bildet ser ikke eksplosjonen ut som noe stort, men hadde det samme skjedd på jorden, ville det lyse punktet ha dekket hele Europa.

Kort tid etter at astronomen i Australia sa fra på nettet om hendelsen, meldte en annen amatørastronom, Christopher Go, i Filippinene at han hadde sett det samme.

På sin hjemmeside gratulerer Go sin venn, Anthony Wesley, med den historiske oppdagelsen.

Nå venter astronomene på at det kraftigste instrumentet i deres arsenal skal rette seg inn mot Jupiter. Romteleskopet Hubble kan gi nærbilder av hva som nå skjer ved eksplosjonsstedet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Komet eller asteroide

Det som sannsynligvis har skjedd, er at en komet eller asteroide har truffet det øverste skylaget på planeten med høy hastighet. Hastigheten har vært så stor at himmellegemet og store mengder gass fra atmosfæren har blitt varmet opp til mange tusen grader i løpet av et par sekunder.

Asteroider, det vil si store klumper av stein eller metall, og kometer kan treffe Jupiter med en hastighet på over 60 kilometer i sekundet.

Har skjedd før

Det finnes mange kometer og mange asteroider i vårt solsystem som kan være en trussel mot planetene. Jupiter er det største målet, og har med sin tyngdekraft en evne til å suge til seg løse objekter som farer rundt i nærmiljøet.

Det er også på Jupiter at astronomene har sett dette tidligere, som eneste sted i solsystemet.

I 1994 traff kometen Shoemaker-Levy 9 Jupiter. Bildene av de store arrene i skylaget ble forsidestoff i verdens aviser. For ti måneder siden skjedde det også noe lignende som det som skjedde torsdag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt