NRK Meny
Normal

Mener statsadvokat ble drept for å ramme henne

Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner hevder statsadvokat Alberto Nisman ble drept, og at drapet er et ledd i en svertekampanje mot henne.

Argentinas president

Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner, her sammen med Bolivias president Evo Morales, er i hardt vær etter at en av hennes verste kritikere ble funnet død.

Foto: ENRIQUE MARCARIAN / Reuters

Søndag ble den argentinske statsadvokaten Alberto Nisman funnet død med et kulehull i hodet i sin egen leilighet i Buenos Aires. Få dager tidligere beskyldte han den argentinske presidenten Cristina Fernandez de Kirchner for å ha hindret etterforskningen av angrepet på det jødiske senteret i Buenos Aires i 1994, der 85 mennesker ble drept.

Etterforskere opplyste først at alt tydet på selvmord. I går uttalte president Kirchner via sin Facebook-profil at hun er overbevist om at statsadvokaten ble drept som en del av et plott for å ramme henne.

– Jeg er overbevist om at det ikke var et selvmord, skrev Kirchner.

Dekket over for Iran

Argentinske domstoler mener at Iran planla og finansierte angrepet mot det jødiske senteret i 1994. Men etterforskningen ble for alvor kontroversiell da statsadvokat Nisman tidligere denne måneden beskyldte den argentinske regjeringen for å dekke over Irans rolle i bytte mot en gunstig handelsavtale.

Statsadvokat Alberto Nisman døde under mystiske omstendigheter

Statsadvokat Alberto Nisman kom med sterke anklager mot den argentinske regjeringen.

Foto: MARCOS BRINDICCI / Reuters

President Kircher mener imidlertid at Nisman ble drept for å få regjeringen opp i en enda større skandale.

– Nismans anklager var egentlig aldri det som skulle ramme regjeringen. De kollapset ganske tidlig. Nisman visste det bare ikke. Den egentlige aksjonen mot regjeringen var at han ble drept rett etter at han hadde beskyldt regjeringsmedlemmer for å ha dekket over for iranerne, uttalte Krischer.

Presidenten presenterte ingen beviser som kan støtte teorien og oppga ingen navn på hvem hun mener kan stå bak.

Demonstrasjoner i Argentina

Demonstranter I Buenos Aires krever grundig etterforskning av statsadvokatens dødsfall.

Foto: ENRIQUE MARCARIAN / Reuters

Protester

Det mystiske dødsfallet har utløst demonstrasjoner i en rekke argentinske byer. Bombeangrepet i 1994 er et av de dødeligste terrorangrepene i Argentinas historie og mange anser det som en nasjonal skam at man aldri har kommet til bunns i hvem som sto bak.

Demonstrantene krever nå en grundig etterforskning av hva som skjedde med mannen som prøvde å finne det ut.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt