Hopp til innhold

Mysteriet rundt Sør-Sudans landsfader: – Ikke i tvil om at det var mord

Helikopterstyrten der Sør-Sudans John Garang døde, skjedde med vilje, hevder den tidligere generalsekretæren i Norsk Folkehjelp i en ny bok.

John Garang

Geriljaleder og landsfader John Garang fikk se, men aldri leve i eller lede et selvstendig Sør-Sudan.

Foto: Jerry Gray / Ap

John Garang var gjennom flere år lederen for SPLA-geriljaen som kjempet for uavhengighet for Sør-Sudan. Men Garang selv fikk aldri oppleve statsopprettelsen.

I 2005, den 30. juli, på vei fra politiske møter i Ugandas hovedstad Kampala styrtet helikopteret som skulle ta John Garang hjem til Sør-Sudan.

I den offisielle granskingen ble det konkludert at styrten skyldes menneskelige feil.

Spekulasjoner om styrt

Men det er helt siden det skjedde blitt spekulert i om det slett ikke var en ulykke. Blant dem som mener det var et drap er tidligere generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Halle Jørn Hanssen, men han sier samtidig han ikke har helt entydige bevis.

– Dette var et politisk mord. Jeg kan ikke legge skriftlige, udiskutable bevis på bordet, men jeg har snakket med så mange som er overbevist om at Garang ble myrdet på en særdeles raffinert måte at hos meg er ikke noen tvil, sier Hanssen.

Hanssen hadde gjennom flere år tett kontakt med Garang både i Sudan og i Norge. Han kommer snart med en bok om Norsk Folkehjelps arbeid i Sør-Sudan gjennom tretti år, og det er i denne boken påstandene om Garangs dødsfall blir presentert.

Pilotsønn skal ha fått penger

Det sterkeste indisiet er ifølge Hanssen pengeutbetalinger som sønnen til helikopterpiloten skal ha fått.

– En viktig kilde er en meget kjent ugandisk journalist som opplevde at hans kollega, sønnen til piloten, plutselig ble meget rik. Så valgte han litt uortodokse journalistiske metoder for å finne ut hvordan han ble rik. Ifølge den ugandiske journalisten ble det betalt inn store beløp – en million dollar til sammen – på familiens bankkonto som sikring for at familien hadde det bra etter at denne piloten hadde begått selvmord, sier Hanssen.

Lydbånd: Piloten ropte «Allahu Akbar»

SSUDAN-UNREST-ANNIVERSARY

10 år siden i år. En soldat står vakt foran et fotografi av John Garang under en minnemarkering.

Foto: SAMIR BOL / Afp

Hanssen hevder journalisten også skal ha funnet forklaringen på at helikopterpiloten skal ha gått med på å styrte helikopteret.

– Piloten var ifølge journalisten muslim og hadde pådratt seg aids. Han var døende og visste at han ville dø om en stund og noen klarte å overbevise ham om at han hadde valget mellom martyrdød og helvete og at han ville sikre familien om han valgt martyrdom. Det gjorde han og på den måten drepte han John Garang. Det siste ordet som er på det lydbåndet som alle fornekter at finnes er uttrykket Allahu Akbar–Gud er stor, hevder Hanssen.

Lydbåndet fra helikopterstyrten er ikke blitt offentliggjort. Dette skal ifølge Hanssens kilder være innholdet på lydbåndet rett før helikopteret styrtet.

På et punkt sier Garang over den interne kommunikasjonskanalen til flygeren:

«Vet du hvor du flyr»?

Flygeren svarer irritert: Ja, selvsagt, prøver du å fornærme meg»?

Deretter bryter flygeren kommunikasjonen. Garang ber da en sikkerhetsmann om bord si fra til flygeren at han vil snakke med han. Det blir gjort, og flygeren gjenoppretter forbindelsen.

Garang sier da: «Jeg ber deg fly tilbake til Kampala».

Det går noen sekunder, og så roper en av sikkerhetsfolkene. «Vi går ned, bakken kommer mot oss».

En annen sikkerhetsmann roper høyere: «Ja, den kommer fort»!

Det siste som sies på båndet kommer fra flygeren. Han roper: «Allahu Akbar»! (Arabisk for Gud er stor).

Så smalt det og katastrofen var et faktum.

Hør Tomm Kristiansens intervju med Halle Jørn Hanssen i Urix på Lørdag:

Mener Salva Kiir har endret personlighet

I boken blir også Sør-Sudans første president Salva Kiir tema. Halle Jørn Hanssen hevder også i boken at Garangs mangeårige fortrolige og nestkommanderende Salva Kiir har skiftet personlighet etter han overtok lederskapet, og ble Sør-Sudans første president.

– Har president Salva Kiir forrådt sitt folk og alle dere som sto bak ham?

– Det er tungt å si det, men svaret er ja. Jeg kan ikke godt forklare veien fra der han var for 20–30 år siden da vi trodde at han var en meget dyktig geriljaoffiser med et menneskelig innhold som ville være et godt bidrag til å utvikle et godt samfunn i Sør-Sudan når kampene en gang over. Mange av mine gamle venner fra kamptiden frigjøringsorganisasjonene sier at i løpet av tiden som president har han endret karakter og personlighet, sier Hanssen, som også selv var venn med Salva Kiir.

– Jeg anser min en gang venn fra kamptiden, Salva Kiir, for å være hovedansvarlig for ikke bare ødeleggelsen av demokratiet, men for alt annet som har skjedd siden, sier han.

SOUTHSUDAN-UNREST/ South Sudan's President Salva Kiir and senior members of his government pay their respects at John Garang's Mausoleum in the capital Juba

President Salva Kiir viser sin respekt ved ved mausoleet til John Garang i Sør- Sudans hovedstad i mars i år.

Foto: STRINGER / Reuters

Etnisk konflikt: dinkaer mot nuere

Dette har han gjort ved å bygge opp makt rundt etnisitet og ved at han i 2012–2013 helt på siden av regjeringsapparatet stiftet en egen milits bestående av dinkaer.

Militsen ble brukt til å renske ut folk av nuer-etnisitet. Minst 20 000 nuere ble drept i uroen i 2013 og maktkampen mellom Salva Kiir og hans rival Riek Machar.

I en rapport laget av den Afrikanske Union fikk volden et eget navn: Den sørsudanske krystallnatten

Hanssen går så langt som å si at hans tidligere venn nå er blitt en krigsforbryter.

– Ja! Jeg er ikke i tvil om det. Det er ingen tvil om at Salva Kiir ledet alt dette og at det er mer enn nok til å bringe han til den internasjonale straffedomstolen i Haag sammen med sine ansvarlige.

Hør hele Urix på Lørdag her:

SISTE NYTT

Siste nytt