NRK Meny
Normal

Mysteriemannen i Manchester

Politiet i Manchester klør seg i hodet, og har aldri opplevd en lignende sak. I åtte uker har de prøvd å løse mysteriet rundt en mann som ble funnet død i et turområde.

Mysteriemannen

I desember i fjor la britisk politi ut en video av denne mannen, i håp om at tips frå publikum kan hjelpe politiet å finne ut hvem han er.

Foto: Skjermbilde / Greater Manchester Police

Ulike teorier har ført dem til Nord-Irland og til arabiske land, men det eneste man vet med sikkerhet, er at det hele begynte i London.

11. desember tar en eldre, velkledd mann T-banen fra stasjonen Ealing Broadway vest i London til togstasjonen Euston i sentrum. Der kjøper han en tur-retur billett til Manchester, og setter seg på toget.

Var målrettet

Drøye to timer senere er han framme. Han bruker nesten en time på stasjonen, kjøper litt mat, før han reiser videre til Saddleworth utenfor Manchester. Ved 14-tiden når han kommer til puben The Clarence, der han treffer innehaver Melvin Robertsen.

– Han spurte meg om veien til Indian's Head på Saddleworth Moor. Jeg sa han ikke kom til å rekke fram og tilbake dit før det ble mørkt, forteller Robertsen til Sky News.

Men alt tyder på at mannen likevel gikk. For dagen etter ble han funnet – død – over et vannbasseng i turområdet Saddleworth i Peak District. Rett ved toppen Indian's Head.

The Indian's Head

Mannen spurte eieren av en pub om veien til Indian's Head på Saddleworth Moor.

Foto: David Dixon / Creative Commons

Flere spørsmål enn svar

  • Hvem var han?
  • Hva skulle han der?
  • Hvordan døde han?

Spørsmålene er langt flere enn svarene.

Det eneste han hadde i lommene da han ble funnet, var tre togbilletter, 130 britiske pund i tipund-sedler, og en tom medisinbeholder der det hadde vært hormontilskudd. Ifølge eksperter er det så godt som umulig å ta en dødelig overdose av denne medisinen, så politiet nærmest utelukker det som dødsårsak.

Men plastbeholderen er interessant av en annen grunn; skriften var på arabisk. Det betyr at han kan ha kjøpt den på nettet, men det åpner også muligheten for at han er fra et annet land, sier etterforsker John Coleman til Manchester Evening News.

Overlevende etter flyulykke?

I de åtte ukene som har gått siden mannen døde, har politiet prøvd å løse mysteriet om den ukjente, målrettede, velkledde eldre mannen.

Noen teorier peker seg ut.

Professor Stephen Evans

Professor Stephen Evans avviser at den eldre mannen som nå er funnet død var en av de overlevende etter en flystyrt i 1949.

Foto: london school of hygiene and tropical medicine
  • I 1949 omkom 24 mennesker da et fly fra British European Airways, på vei fra Belfast til Manchester, fikk navigasjonsproblemer og styrtet. Men to små gutter på 2 og 5 år overlevde. Kunne han være en av dem, som returnerte til åstedet i en slags pilegrimsreise? Den ene av guttene døde senere, men den andre- kunne han være ham?
  • Manchesterpolitiets undersøkelser ledet dem til en 72 år gammel professor i Southampton, som kunne avvise hele teorien. Stephen Evans forteller ifølge The Daily Mail at han er gutten som overlevde. Men politiet lurer likevel på om den døde mannen kan ha hatt en annen tilknytning til ulykken.

Var han rømling fra et sykehus?

Politiet lurer også på om han kan knyttes til et annet uløst mysterium.

  • 7. februar 1994 forsvant Hugh Toner fra et sykehus i Nord-Irland. Hjemme ventet moren, kona og sønnen. Ingen av dem verken så eller hørte noe mer fra ham, politiet har ikke klart å finne ut hvor han ble av. Nå har sønnen, Sean Toner, håp om at han endelig kan få et svar.

Sjekker DNA

– Det er veldig følelsesladet. Jeg både håper og ikke håper det er han, sier Toner til Sky News.

Nå har han avgitt DNA for å sjekke opp mot den døde mannen. Toner mener overvåkningsbildene av den døde rimer med utseende til faren: De hadde begge brukket nesen, og var cirka like gamle.

Etter åtte uker er det altså fremdeles uklart hvem den eldre mannen var. Han som en tidlig morgen tok T-banen inn til London sentrum og toget videre til Manchester. Han som visste hvor han skulle, til fjelltoppen Indian's Head.

Men hvorfor, er fortsatt et uløst mysterium.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt