NRK Meny
Normal

Myndighetene visste om togterroristen

Mannen som entret et fransk tog med en kalasjnikov fredag var kjent som radikal islamist i tre ulike land. Likevel ble det opp til tilfeldige turister å avverge en massakre.

Kriminalteknikere sikrer spor i toget

Kriminalteknikere sikrer spor i toget der en mann med flere ulike våpen ble stoppet av sivile passasjerer. Tre personer ble skadet, men alle er utenfor livsfare.

Foto: Philippe Huguen / Afp

Ayoub El-Khazzani

Ayoub El-Khazzani ble overmannet av sivile og holdt bundet inne på toget til fransk politi kom og pågrep han.

Foto: Afp

25 år gamle Ayoub El Khazzani, opprinnelig fra Marokko, er pågrepet etter togdramaet ved byen Arras nord i Frankrike fredag ettermiddag.

Spanske myndigheter hadde allerede i februar i fjor gjort fransk etterretning oppmerksom på at han er radikal islamist, og da var på vei til Frankrike. 25-åringen, som bodde i Spania fra 2007 til 2014, var i Syria en periode og kriget for IS, ifølge kilder i både spansk og fransk etterretning.

Frankrikes innenriksminister, Bernard Cazeneuve, bekrefter at de ble varslet om mannen.

– Informasjonen førte til at han ble oppført på en liste slik at vi kunne følge med på ham om han kom til Frankrike. I og med at han har spansk id-kort, har han vært fri til å bevege seg overalt i de 26 landene som utgjør Schengen-sonen, sier ministeren.

Spencer Stone, Anthony Sadler og Alek Skarlatos

Disse tre amerikanerne har blitt hyllet av både den franske og amerikanske presidenten for sitt heltemot. De skal ha vært blant de sivile som stoppet gjerningsmannen. Fra venstre: Spencer Stone, Anthony Sadler og Alek Skarlatos.

Foto: Reuters

Turister måtte trå til

I mai 2015 informerte spanske myndigheter Frankrike om at El Khazzani hadde flyttet til Belgia. Belgias justisminister Koen Geens vedgår at de var kjent med mannen.

Det var imidlertid sivile som fikk oppgaven med å stoppe ham da han entret toget mellom Amsterdam og Paris bærende på automatgevær, ni magasiner, en pistol og en tapetkniv.

En gruppe amerikanske turister, én brite og flere franskmenn har fått æren for å ha avverget et blodbad inne på toget. De angrep gjerningsmannen, tok fra ham skytevåpnene og la ham i bakken.

– Jeg kan ikke tro at dette har skjedd. Jeg er bare en college student som kom hit for å se venner på min første reise til Europa. Nå har vi stoppet en terrorist, sier den amerikanske turisten Anthony Sadler til avisen The local.

Tre personer ble skadet inne på toget, men ingen livstruende skadet eller drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt