Hopp til innhold

Tsunami-midler på avveier i Japan

Myndighetene i Japan innrømmer at penger øremerket oppbyggingen etter tsunamien i 2011 har gått til helt andre prosjekter. Over 300.000 mennesker lever fremdeles i midlertidige hjem etter katastrofen.

Japan evakuerte

De trodde det skulle være et midlertidig hjem da de flyttet inn i kongressenteret i Koriyama etter tsunamien i 2011. Men 19 måneder etter er fremdeles majoriteten av de 340 000 menneskene som ble evakuert uten ny bolig, usikre om, hvor og når de kan skape et nytt hjem.

Foto: David Guttenfelder / Ap

– På 19 måneder har det ikke vært noen større endringer her. Vi har ikke fått oppført en eneste ny bygning ennå, forteller Takashi Kubota til nyhetsbyrået AP.

Takashi Kubota forlot en stilling ved parlamentet i Tokyo for å bli viseborgermester i Rikuzentakata i mai 2011. Da var kun restene igjen av det som en gang var en liten fiskeby langs kysten. Nær halvparten av husene var feid vekk etter at de enorme vannmassene knuste en åtte meter høy dike og braste inn i byen.

1800 innbyggere i Rikuzentakata mistet livet eller forsvant i tsunamien 11. mars 2011. De som overlevde ble evakuert til midlertidige hjem, i skolegårder, kongressentre og sportshaller.

Yrkesopplæring i fengsel

Myndighetene har øremerket 148 milliarder dollar til gjenoppbyggingen etter tsunamien. Men enn så lenge har beslutningsvegring, byråkrati og andre prosjekter ført til at nesten alle de 340 000 evakuerte ofrene etter katastrofen fremdeles lever under vanskelige forhold uten noen visshet om hvor og når de kan skape seg nye hjem.

Det er fordi midlene som skulle sikre dem en ny fremtid har gått til helt andre formål.

Yoshihiko Noda

Japans statsminister Yoshihiko Noda erkjenner at midlene som var øremerket gjenoppbyggingen etter tsunamien i 2011 har gått til helt andre prosjekter i landet.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Blant de mange urelaterte prosjektene som har fått støtte finner man yrkesopplæring i fengselsvesenet i andre deler av landet, subisidier til en fabrikk som produserer kontaktlinser, trening for piloter, undersøkelser og produksjon av sjeldne mineraler og støtte til forskning om hvalfangst.

– Det er sant at regjeringen ikke har gjort nok eller det rette. Vi må lytte til dem som sier at rekonstruksjonen må ha førsteprioritet, erkjente statsminister Yoshihiko Noda denne uken.

Erkjenner mislighold

Japan

Bildene tatt før og under tsunamien 11. mars 2011 i Miyako viser hvilke enorme vannmasser som skylte vekk hele byer.

Foto: HANDOUT / Reuters

Regjeringens regnskap viser at en fjerdedel av midlene som var øremerket gjenoppbyggingen etter tsunamien er brukt på helt andre formål. Mange av prosjektene ble inkludert i håp om at de kunne ha en positiv effekt på den japanske økonomien, men myndighetene erkjenner nå at det var en feil. Statsministeren lovet denne uken å fjerne slike prosjekter fra mottagerlisten.

Det kan innebære at Japan må endre loven som omhandler midler til rekonstruksjon. I dag åpner nemlig den for at myndighetene kan støtte ambisiøse prosjekter som å bygge øko-landsbyer og tiltak som kan skape arbeidsplasser.

Avslører myndighetenes likgyldighet

– Dette manifisterer regjeringens likegyldighet til rehabilitering. De er veldig flinke til å lage unnskyldninger, sier Masahiro Matsumura til nyhetsbyrået AP.

Matsumura er professor i politikk ved St. Andrews universitetet i Osaka. Han mener regjeringens unnskyldning for å bruke øremerkede midler til noe annet, ved å antyde at prosjektene kunne ha en positiv effekt på de tsunamirammede, viser hvor dysfunksjonell den politiske ledelsen er i Japan. Det er årsaken til at politikerne ikke har klart å snu den negative økonomiske spiralen i landet, mener professoren.

Spøkelsesbyer rundt Fukushima

Strålingssjekk i Fukushima

Et lite barn blir undersøkt i området rundt atomkraftverket Fukushima Dai-ichi to dager etter katastrofen.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Ved atomkraftverket Fukushima Dai-ichi er bygningsarbeidet bare såvidt i gang, 19 måneder etter den verste atomkraftulykken etter Tsjernobyl. Av de 340 000 evakuerte etter tsunamikatastrofen var 325 000 fra området rundt kraftverket.

– Jeg kan oppsummere dette med to ord: Tempo og fleksibilitet. Det er det som mangler, sier Takashi Kubota, viseborgermester i Rikuzentakata, til nyhetsbyrået AP.

Over halvparten av midlene til gjenoppbygging står fremdeles urørt. Analytikere mener en av årsakene til at disse pengene ikke når frem og får fart på gjenoppbyggingen skyldes at det hele administreres fra Tokyo, og ikke av de lokale myndighetene.

Men Takashi Kubota gir ikke opp, og holder seg enn så lenge travel med å undersøke høyereliggende områder i Rikuzentakata der nye hjem kan bygges.

SISTE NYTT

Siste nytt