Normal

Myndighetene går til sivilt søksmål

På dag fem i rettssaken mot de to nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble det klart at myndighetene vil fremme et sivilt søksmål mot de to.

Tjostolv Moland og Joshua French i retten i Kongo
Foto: Hallvard Sandberg / NRK

I forrige uke bestemte de to drapstiltalte seg for å nekte å svare i retten, noe forsvarsadvokat Harald Stabel kaller risikabelt.

Sikre på å bli dømt

De to nordmennene ankom rettslokalet tidlig og klokken 11.00 ble retten satt.

Ifølge presidenten i dommerpanelet vil retten i dag fokusere på den sivile parts søksmål.

Advokaten for myndighetene sa i sin innledning i dag at de kongolesiske myndighetene er blitt en sivil part, og vil fremme et sivilt søksmål mot de to.

Moland og French er blant annet tiltalt for spionasje, i tillegg til drapet på sin sjåfør.

Lørdag forklarte flere vitner seg om hvordan de opplevde den dramatiske bilturen i mai, der sjåføren Abedi Kasongo ble drept.

Til VG Nett sier de to at de nå er sikre på å bli dømt.

Blir ikke tilalt for forakt mot retten

Det ble også innledningsvis kjent at aktor i saken, Jean-Blaise Bwa Mulundu, ikke kommer til å saksøke Moland og French for forakt for retten, slik han truet med på lørdag, skriver Dagbladet.no .

Moland og French nektet hele tiden å fortelle sin versjon av turen, noe aktoratet reagerte sterkt på, og vurderte derfor å tiltale de to for forakt for retten, i tillegg til den alvorlige tiltalen de allerede har hengende over seg.De to nordmennene er blant annet siktet for drapet på Kasongo. Siktelsen har deretter blitt utvidet til også å gjelde spionasje.

Moland og French har hele tiden bedyret sin uskyld. De risikerer dødsstraff dersom de blir dømt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt