Chilenske myndigheter ble advart mot gruveulykken

En uke før San Jose-gruven raste sammen og sperret 33 gruvearbeidere inne, advarte en rapport fra Arbeidsdepartementet i Chile om alvorlige sikkerhetsmangler i den nå sammenraste gruven.

President Sebastian Pinera saman med ein av gruvearbeidarane.

Chiles president Sebastian Pinera stod last og brast med gruvearbeiderne da de ble reddet opp i forrige uke.

Foto: Alex Ibanez / Ap

Arbeidsministeren fulgte ikke opp rapporten som 30. juli advarte mot å fortsette å sende mennesker ned San Jose-gruven.

En uke senere raste gruven i Copiapo sammen, og sperret Chiles nye helter inne i 69 dager, før en hel verden fikk være vitner til den spektakulære redningsaksjonen.

– Mediesirkus og en fasade

Den anerkjente og prisbelønte australske journalisten, John Pilger, skriver i sin blogg om hvordan redningsaksjonen ved kobbergruven i San Jose, har vært et mediesirkus og en fasade for myndighetene, som har kjent til og stilltiende akseptert de kritikkverdige forholdene gruveindustrien i landet har fått operere under i mange år.

Pinera og gruvearbeidarar på sjukehuset.

Chiles president Sebastian Pinera sammen med gruvearbeiderene på sykehuset.

Foto: José Manuel de la Maza / Afp

Gruven som raste sammen den 5. august ble stengt både i 2006 og 2007, begge gangene på grunn av manglende sikkerhet, men gjenåpnet kort tid etter.

Nå varsler fagforeningen til gruvearbeiderne søksmål og rettslige etterspill etter at det har blitt avslørt at ledelsen i gruveselskapet, Compania Minera San Esteban Primera, ikke fulgte opp mangler i sikkerhetskravene etter at de gjenåpnet gruven forrige gang den var stengt.

Med sten til London

Chile med sine over 900 privateide gruveselskaper over hele det 4300 kilometer lange landet, har bare 18 gruveinspektører. Ifølge ICEM er det ingen hemmelighet at det går an å betale litt under bordet for å sikre videre drift i en usikker og ulovlig gruve.

Chilenske myndigheter, som har brukt opp mot 100 millioner kroner på redningsaksjonen, forsikrer om at hver eneste peso var vel anvendt. Men prislappen kunne vært langt mindre hvis Chile, i likhet med en rekke andre land, hadde hatt et lovverk som sikret at det fantes minst to nødutganger til gruvene

Chiles president Sebastian Pinera, som er på statsbesøk i Storbritannia, soler seg i glansen av redningsaksjonen og har annonsert at han vil gi den britiske statsministeren, David Cameron, en steinbit fra ulykkesgruva når de to møtes i London mandag.

– Jeg har med meg en steinbit til ham som symboliserer mot, tro og håp, sa Pinera søndag.

Skjerpet lovverket

Chiles president Sebastian Pinera med beskjeden fra gruven

Pinera med den første beskjeden fra gruven.

Foto: Hector Retamal / Ap

Pineras støtte i befolkningen har økt fra 50 til 62 prosent i løpet av redningsaksjonen. Presidenten besøkte gruva flere ganger mens redningssjakten ble boret. Han var også på plass da gruvearbeiderne med løftet opp fra dypet.

I etterkant av ulykken viste riktignok Pinera handlekraft og sparket sjefen for det nasjonale gruvetilsynet Sernageomin. Pinera har også sørget for innskjerping av lovene om sikkerhet i gruvene.

Representanter for det aktuelle gruveselskapet, Compania Minera San Esteban Primera, har tidligere sagt at de vil samarbeide med chilenske myndigheter i undersøkelsene etter hva som gikk galt. Men etter at gruven har vært stengt i over to måneder er det trolig at selskapet, som først ikke ville love de innestengte arbeiderne lønn mens de satt fast i dypet, vil gå konkurs.

Heksejakt

Små og mellomstore gruver har allerede fått føle vreden fra myndighetene, som raskt stengte flere gruver i hele landet på grunn av sikkerhetsforholdene.

Investorene i disse gruvene beskylder på sin side myndighetene for å drive en heksejakt på uskyldige selskaper, bare for å skjule regjeringens tidligere feil som førte til ulykken i San Jose-gruven.

Den over 100 år gamle San Jose-gruven har en lang historie med dødsulykker og alvorlige skader bland arbeiderne, også de siste årene. Blant annet har det blitt brukt dårlige treplanker for å sikre utgravde tunneler i stedet for å bruke sikre stålkontruksjoner.

Gruveselskapet Compania Minera San Esteban Primera, får skylden for ulykken fra både det chilenske folket, gruvearbeiderne og flere offentlige tjenestemenn.

Flere familiemedlemmer av gruvearbeiderne har allerede tatt ut søksmål mot selskapet, og ber om erstatninger på omtrent 60 millioner kroner. I tillegg vurderer de lokale myndighetene å anlegge sak mot eierne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt