NRK Meny
Normal

Mye vann, men dikene holder stand

Ingen menneskeliv har til nå gått tapt i New Orleans under orkanen Gustavs herjinger, det melder redningstjenesten i byen.

New Orleans, orkanen Gustav

Vannet sto høyt i området Industrial Canal i New Orleans, der et nytt flomvern ikke vil stå ferdig før i 2011. Resten av byen klarte seg bra.

Foto: LEE CELANO / REUTERS

Orkanen ble i går kveld nedgradert til kategori én. Nå sier U.S. National Hurricane Center at den trolig vil gå over til å bli en tropisk storm i løpet av det kommende døgnet - i det den mister kraften i det orkanen beveger seg fra Louisiana til Texas.

Men vannmassene skaper fortsatt problemer. Orken har presset flere tonn vann oppover Mississippi og lagt et stort press på dikene. Ingen har foreløpig kollapset.

Det pøsregner fortsatt mange steder og den sterke vinden forårsaker skader.

Major Tim Krugan i det amerikanske ingeniørkorpset sier de har kontroll og at flomvernet fungerer som det skal.

New Orleans holdt

Dikene ved New Orleans har holdt de store vannmengdene unna, selv om enkelte gater står delvis under vann.

Store militære styrker har jobbet på spreng for å forsterke de av dikene som ikke var reparert etter Katrina.

- Ingen brist i demningene er rapportert, opplyser byens myndigheter i dag morges.

Vannstanden er også på vei ned, og faren for en oversvømmelse lik den i 2005 er trolig over.

- Vi beveger oss ut av faresonen, sier borgemester Ray Nagin, som i helgen satte igang den største evakueringen i USAs historie.

To millioner forlot kystområdene, kun 10.000 valgte å bli igjen. Borgermester Nagin og delstatsguvernør Bobby Jindale ber folk holde seg borte minst en dag til.

- Kom dere ut

Men selv om orkanen ikke ser ut til å gjøre så stor skade som fryktet, er trær revet opp med roten, strømkabler slitt av og en rekke hustak blåst bort. Sør i delstaten er en rekke veier oversvømt.

Orkanen Gustav i Louisiana

En enslig bilist kjører i gatene i Houma mens Gustav blåser igjennom.

Foto: MARK WALLHEISER / REUTERS

Plaquemine, som ligger på en halvøy ni mil sørøst for jazzbyen, trues av revner i to av demningene.

- Vi fyller på med sandsekker, men vi kjemper en tapt kamp. Kom dere herfra - og det nå, sa ordfører Bill Nungesser via en lokal radiostasjon til de 2000 av byens 21.500 innbyggere som hadde valgt å bli igjen.

Les: "Gustav" avtar i styrke

Baton Rouge ble truffet hardt av uværet, og CNNs reporter på stedet sier at byen har opplevd de verste ødeleggelse på mange år. Baton Rouge unngikk det verste av Katrina for to år siden.

Ifølge U.S. Geological Survey (USGS) har orkanen økt vannstanden med tre meter ved Pointe a La Hache, også det i Louisiana. En økning på fire til fem meter kan forårsake livstruende oversvømmelser.

Kan vare i dager

Det er utstedt flere tornadovarsler i uværsområdet, og ifølge amerikanske meteorologer kan stormen komme til å oppholde seg over Louisiana og deler av Texas i flere dager.

Delstatsmyndighetene er redd for at flere demninger oppover Mississippi-elven kan briste.

Til sammen er syv personer døde som følge av uværet. 800.000 er strømløse.

Myndighetene er i gang med å sende ut båter og helikoptre for å finne og hjelpe isolerte innbyggere.

President George W. Bush and guvernør i Texas Rick Perry

President George W. Bush og guvernør i Texas, Rick Perry.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Flere tusen hjelpearbeidere og soldater fra nasjonalgarden er på plass i utsatte områder.

- Koordineringen er langt bedre enn under Katrina, sa president George Bush til pressen da han møtte hjelpearbeidere i Austin i Texas.

Han ble sterkt kritisert for to år siden, for at de sentrale myndighetene ikke skjønte alvoret og trådte til med hjelp før det var for sent, til tross for gjentatte bønnfalinger fra de lokale myndighetene. 1800 mennesker mistet livet og hundretusener ble husløse.

Håndteringen fra Bush og regjeringen ble stemplet som en katastrofe og har hengt ved siden. Presidenten og hans admininstrasjon kritiseres også for ikke å fulgt opp løftene om hjelp til gjenoppbygging.

Mange av dikene som kollapset er fortsatt ikke reparert, flere tusen av delstatens innbyggere bor fortsatt i provisoriske hus, de som har bygget opp igjen hjemmene sine har ikke fått den økonomiske støtten de ble lovet, og en del bor fortsatt på stedene i nabodelstatene de ble evakuert til.

Bush avlyste sin tale og deltakelse under åpningen av Republikanernes landsmøte i St. Paul, Minnesota for å overvåke uværet fra Texas. Det samme gjorde visepresident Dick Cheney. De ønsket ingen gjentakelse fra 2005.

Hvor mye av landsmøtet som går som planlagt, avgjøres fra dag til dag, avhengig av uværet.

Les: Damene tok over åpningen

All oljeproduksjon, både ved plattformer og raffinerier, er stengt ned i området. Oljesselskapene vet ikke når de kan gjenoppta driften. Texas og Louisiana-området står for en fjerdedel av USAs oljeproduksjon.

Du kan følge "Gustavs" gang på nettsidene til Wall Street Journal og National Hurricane Center .

Les: Orkanen "Hanna" er på vei

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt