Hopp til innhold

Mot enighet om ny regjering i Sverige

Det politiske kaoset i Sverige kan gå mot slutten. Nå sier lederen i Centerpartiet at de vil ha Löfven som statsminister.

Lederen i Centerpartiet, Annie Lööf, fra presskonferansen fredag ettermiddag.

Centerpartiets leder Annie Lööf bekrefter på presskonferansen at partiet har kommet fram til et felles utkast til en regjeringsplattform sammen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Liberalerna.

Løøf sa også at partiet kommer til å stille seg bak Socialdemokraternas Stefan Löfven i statsministeravstemningen neste uke.

– Ikke den løsningen vi helst ville se, men det er den best mulige i en vanskelig situasjon, sa Lööf.

Like før pressekonferansen offentliggjorde Socialdemokraterna et utkast til samarbeidsavtale med de tre partiene på sine hjemmesider.

– Gjennom denne overensstemmelsen aksepterer Centerpartiet og Liberalerna at Stefan Löfven velges som statsminister for å lede en regjering bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet, heter det i dokumentet.

– Vil utestenge Sverigedemokraterna

De fire partiene har imidlertid ikke flertall i Riksdagen, og vil være avhengige av støtte fra et annet parti.

Men Løøf gjorde det klart at Centerpartiet ikke vil samarbeide med hverken ytterste høyre eller ytterste venstre.

– Vi har idag sagt ja til en løsning som innebærer at Sverigedemokraternas stemmer ikke skal avgjøre budsjetter eller andre viktige beslutninger, og at Vänsterpartiet holdes utenfor, sa Løøf.

Löfven har i siste parlamentsperiode ledet en mindretallsregjering sammen med Miljøpartiet, med støtte fra Vänsterpartiet på ytterste venstre fløy. Men nå kan det gå mot at han får støtte fra de borgerlige partiene Centern og Liberalerna.

Det betyr at Centern og Liberalerna bryter med samarbeidet i den borgerlige Alliansen, der Moderaterna og Kristdemokraterna også har vært med.

I løpet av helgen blir det full møtevirksomhet i de fire partienes partiorganer for å forankre den framforhandlede samarbeidsavtalen.

Les mer om arbeidet med å danne en ny regjering i Sverige som har stått i stampe siden riksdagsvalget 9. september i fjor høst.

SWEDEN-ELECTION/ alliansens partiledere

Alliansen splittes. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor og moderaternas Ulf Kristersson (til venstre i bildet) får ikke støtte fra Centerns Annie Lööf og Jan Björklund fra Liberalerna. De velger socialdemokraterna i stedet.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Sverigedemokraternas rolle ble avgjørende

Bakgrunnen for regjeringskaoset i Sverige, er uenighet om hvilken rolle Sverigedemokraterna skal spille.

VALSPURTJIMMIE ÅKESSON

Sverigedemokraterna og Jimmie Åkesson økte oppslutning bidro til at det ble vanskelig å danne et flertall for Alliansen uten hans innflytelse.

Foto: Maja Suslin/TT / NTB Scanpix

Centern og Liberalerna har ikke villet forhandle eller kompromisse med partiet på ytterste høyre fløy, dermed ser det ut til at de går i et samarbeid med socialdemokraterna i stedet.

Riksdagens talman (parlamentspresident), Andreas Norlén, opplyser at han skal snakke med partilederne mandag. Deretter skal han foreslå hvem av dem det skal stemmes over som ny statsminister onsdag i neste uke.

Dersom vedkommende får flertall, får Sverige en ny regjering. Landet unngår å holde et ekstra valg.

Socialdemokraterna skal ha gitt etter

En kilde med innsyn i forhandlingene sier til Aftonbladet at socialdemokraterna har gitt flere innrømmelser enn de gjorde under første del av forhandlingene i desember i fjor.

Det gjelder blant annet de borgerlige partienes krav om endringer av lover som regulerer arbeidsmarkedet og utleie av boliger, samt utdanningspolitikken.

Mottilbud fra Moderaterna

Moderaterna har ifølge Aftonbladet i dag kommet med et mottilbud til Centern og Liberalerna. Kjøreplan for hvordan man skal regjer

I ett utkast som avisen har fått tilgang til, skal det finnes et løfte om at Sverigedemokraterna skal holdes utenfor og ikke få noen innflytelse over en slik regjering.

Partienes representanter i Riksdagen skal forbys å forhandle eller samarbeide med Sverigedemokraterna, ifølge dokumentet.

Utkastet skal ligne på forslaget fra Moderaternas leder Ulf Kristersson i fjor høst hvor Moderaterna og Kristdemokraterna skulle gå i regjering med Centern og Liberalerna som støttepartier.

SISTE NYTT

Siste nytt