Myanmars president trekker seg

Myanmars president Htin Kyaw trekker seg fra presidentposten etter snaut to år.

Aung San Suu Kyi og Htin Kyaw

Htin Kyaw var Aung San Suu Kyis tidligere sjåfør og ble utpekt som landets president i mars 2016.

Foto: Aung Shine Oo / AP

«Myanmars president Htin Kyaw trakk seg 21. mars 2018», heter det i en uttalelse fra presidentkontorets offisielle Facebook-side. I den korte uttalelsen står det også at «presidenten ønsket en pause fra forpliktelser.»

Avgangen er foreløpig ikke blitt bekreftet fra andre hold.

I lokale medier har det vært spekulasjoner de siste månedene om at helsen til den 72 år gamle presidenten er dårlig. Presidenten skal blant annet hatt hjerteproblemer.

Lojal støttespiller

Htin Kyaw har lenge vært en av Aung San Suu Kyis nærmeste personlige og politiske allierte.

Da Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) vant valget i 2015, ble Suu Kyis gamle skolevenn og tidligere sjåfør utpekt til landets president.

Aung San Suu Kyis er forhindret fra å bli Myanmars øverste leder fordi militærregimet i 2008 fikk inn en klausul i grunnloven som sier at personer med ektefeller eller barn med utenlandsk statsborgerskap ikke kan bli president. Dette ekskluderer San Suu Kyi, hvis ektemann var britisk og hennes sønner fortsatt har britisk statsborgerskap.

I stedet ble altså Htin Kyaw president mens Suu Kyi fikk tittelen statsrådsgiver.

Htin Kyaws rolle har vært ansett som seremoniell, mens Suu Kyi har vært den utøvende makten, riktignok begrenset av militæret som fortsatt har plasser både i regjeringen og parlamentet.

Like fullt har Htin Kyaw vært en av Suu Kyis nærmeste, og hun mister nå en svært lojal støttespiller.

Htin Kyaw har også vært et symbol som landets første sivile leder siden 1962.

En ny president vil bli utpekt og valgt innen sju arbeidsdager heter det i meldingen fra presidentkontoret. Inntil da vil landets visepresident, Myint Swe, en tidligere general, overta presidentens oppgaver.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt