Mutert virus smitter mellom folk

Britiske helsemyndigheter opplyser at en variant av svineinfluensaviruset som er motstandsdyktig mot Tamiflu, sprer seg mellom pasienter på et sykehus i Wales.

En ampull med svineinfluensavaksine
Foto: Philipp Guelland / Scanpix/AFP

I går skrev NRK.no at Verdens helseorganisasjon (WHO) meldte at et mutert svineinfluensavirus som er oppdaget i Norge, også har ført til dødsfall i andre land.

Tamiflu

Tamiflu-resistent svineinfluensavirus er oppdaget flere steder i verden.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Tamiflu, som produseres av det sveitsiske selskapet Roche, er den ene av to medisiner som brukes mot svineinfluensa, og helsemyndighetene har vært på vakt mot signaler på at viruset muterer slik at medisinen ikke virker lenger.

– Går dypere ned i lungene

sine nettsider melder WHO at to svineinfluensadødsfall i Norge skyldes det muterte viruset.

I går meldte også Folkehelseinstituttet at svineinfluensaviruset har mutert , og de opplyste at det muterte viruset kan gi en mer alvorlig sykdom for den enkelte smittede.

– Med den muterte varianten vil viruset trives bedre lengre ned i lungene enn det ordinære influensaviruset. Man har sannsynligvis større sjanse for å få en lungebetennelse med den muterte varianten, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NRK.

Men Folkehelseinstituttet fryktet ikke i går at det muterte viruset kunne spre seg fra menneske til menneske.

Folkehelsa: Ingen grunn til panikk

Video nsps_upload_2009_11_20_15_58_49_865.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier at det ikke er noen grunn til panikk selv om Folkehelsa har oppdaget en mutert form av svineinfluensaviruset i Norge. Klikk på bildet for å se video.

– For oss som nå ser sykdommen rundt oss, og de som blir syke framover, så betyr dette sannsynligvis ikke så mye. Vi forventer fortsatt at denne sykdommen vil være slik at de aller fleste får en den milde varianten, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til NRK.

Tre smittet av mutert virus fra mennesker

Fem pasienter ved en enhet for alvorlig svineinfluensasyke i risikogrupper ved et sykehus i Wales er nå smittet av det muterte viruset.

Tre av de fem skal ha blitt smittet på sykehuset.

Ifølge BBC tror helsemyndighetene i Storbritannia at dette er første gang det muterte viruset har smittet fra menneske til menneske.

Britiske helsemyndigheter understreker at risikoen for å få en resistent form av svineinfluensa er svært lav. De fem i Wales hadde alle alvorlige underliggende forhold.

Det muterte viruset skal ifølge WHO også være oppdaget i Brasil, Kina, Japan, Mexico, Ukraina og USA, i tillegg til i Norge og i Storbritannia.

Slik oppstod svineinfluensa

Video nsps_upload_2009_4_27_19_25_1_4072.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se hvordan svineinfluensaen blir til. Reporter: Hallvard Sandberg. Grafikk: Renate Rognan, NRK.

Tamiflu-resistent virus også i North Carolina

Fire pasienter i North Carolina har også testet positivt for en variant av svineinfluensa som er resistent mot medisinen Tamiflu.

De fire som var lagt inn på Duke-universitetets sykehus, er den største gruppen hittil av resistent svineinfluensa. Til sammen over 50 tilfeller av resistent H1N1-virus er oppdaget verden rundt.

De fire pasientene var alle alvorlig syke, og det er mistanke om at de ble smittet på sykehuset. Tre av dem er døde, og en er på bedringens vei.

Helsedirektoratet skjerper Tamiflu-oppfordring

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier det nå er viktigere enn noensinne å ta Tamiflu hvis man blir syk av svineinfluensa.

Tar man Tamiflu, reduseres risikoen for at viruset muterer, forklarer Larsen:

– Med Tamiflu har man viruset i seg i færre dager. Da vil viruset ha mindre mulighet for å mutere når man det har det i seg. Så vi vil nok legge mer vekt på at alle bruker Tamiflu og tar det tidlig, i løpet av de første 48 timene etter at man er blitt syk, sier Larsen til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt