Muslimsk minister i Israel

Den israelske regjeringen utsatte i dag debatten om å godkjenne en kandidat som den første muslim til å få en tittel som minister med eget departement.

Raleb Majadele
Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AP

Parlamentsmedlem Raleb Majadele ble i forrige uke nominert til posten som minister for kultur, vitenskap og idrett.

I dag utsatte regjeringen diskusjonen omkring hans kandidatur, etter at det brøt ut uenighet om hvorvidt de riktige prosedyrene ble fulgt da Majadele ble nominert til regjeringen.

- Historisk

Forsvarsminister og partileder Amir Peretz, som nominerte den muslimske kandidaten forrige uke, kaller Majadeles kandidatur "historisk".

Israelsk radio siterte statsminister Ehud Olmert på å ha sagt at "tiden er inne for en slik nominasjon," noe han mente var et "veldig viktig politisk skritt å ta".

Olmert sa også at regjeringen skulle diskutere Majadeles kandidatur de kommende dagene.

Hvis han blir godkjent, blir 53 år gamle Majadele den første muslim til å holde en ministerpost med et eget departement siden den jødiske staten ble grunnlagt i 1948.

Tarif

I 2001 ble muslimske Salah Tarif historisk da han som første araber tjente den israelske regjeringen - som minister uten eget departement.

Han gikk av etter ni måneder, etter å ha blitt anklaget for korrupsjon.

Tarif ble dømt i desember 2003.

- Et slag mot sionismen

Majadele skal erstatte et annet parlamentsmedlem fra det israelske arbeiderpartiet, Ophir Pines-Paz, som gikk av i oktober i fjor, i protest mot at det ultra-nasjonalistiske partiet Yisrael Beitenu, Israel vårt hjem, kom med i statsminister Olmerts styre av landet.

Et medlem avYisrael Beitenu sa på torsdag at Majadeles nominasjon var et dødelig slag mot sionismen, og uttalte at "Israel er en jødisk stat og bør styres etter jødiske prinsipper".

Lederen av partiet, derimot, reagerte mot disse uttalelsene, og sa at så lenge Majadele ikke har til hensikt å undergrave staten, så har han ingen problemer med nominasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt