Muslimer i Storbritannia raser mot IS-halshugging

Briten som skal ha blitt halshugget av IS, Alan Henning (47), hadde reist til Syria sammen med muslimske venner for å bidra humanitært. Nå fordømmer britiske muslimer drapet.

Taxiselskap-kontor der Alan Henning jobbet

SØRGER: Ved kontorene til taxiselskapet der Alan Henning (47) var ansatt er det lørdag lagt ned blomster for å minnes briten.

Foto: OLI SCARFF / Afp

– Drapet er en feig, kriminell handling som viser forferdelig brutalitet fra en gruppe som ikke representerer islam. Det de gjør er en fornærmelse mot vår tro, uttaler muslimske ledere i organisasjonen Muslims of the North Of England.

Fredag kveld ble en video publisert på internett som skal vise terrorgruppa IS sin halshugging av det britiske gisselet Alan Henning (47), ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også: IS skal ha halshugget brite

Alan Henning ble bortført i desember i fjor da han som frivillig leverte nødhjelp til Syria, skriver BBC.

Reiste sammen med muslimske venner

Den britiske mannen skal ifølge flere britiske medier ha reist til landet sammen med muslimske venner fra Manchester.

Ifølge BBC var det fjerde gang han reiste med hjelpesendinger til Syria. Blant annet skal mannen som jobbet som drosjesjåfør til daglig ha bidratt med å frakte inn ambulanser som skulle brukes i det krigsherjede landet.

– Alan Henning var en venn for muslimene, og vi vil sørge over ham. Drapsmennene har helt klart handlet i strid med islams ånd. Våre tanker går nå til Hennings familie, sier generalsekretær i britisk Islamsk Shuja Shafi råd til Sky News.

Alan Henning

Alan Henning ble bortført i desember i fjor da han som frivillig leverte nødhjelp til Syria, skriver BBC.

Foto: Mohamed Elhaddad/Free Alan Henning Group

Organisasjonen Muslims of the North Of England kaller mannen en helt både i lokalsamfunnet og over hele landet.

De ber nå om at de ansvarlige i Den islamske staten (IS) forfølges.

– Dette må markere starten på slutten for denne gruppen. Vi ber om at de forfølges og at det kan komme rettferdighet, sier organisasjonen.

Cameron: – Vil finne IS-gisler

Storbritannia reagerer kraftig etter at IS fredag offentliggjorde en video som etter alt å dømme viser drapet på briten Alan Henning.

Statsminister David Cameron lover at Storbritannia vil gjøre alt for å bekjempe IS.

– Henning reiste sammen med mange muslimske venner med ikke annet mål enn å hjelpe andre mennesker. Venner og andre vil sørge over ham i denne spesielle tiden, har Cameron sagt med henvisning til den muslimske høytiden Eid.

IS har truet med å drepe flere gisler, og sa i videoen som ble kjent fredag at de vil drepe en amerikaner som også er i IS´ fangenskap. Dette skal ifølge nyhetsbyrået AFP være amerikaneren Peter Kassig, som også er hjelpearbeider.

Lørdag lovet Cameron å gjøre alt for å finne gislene.

– Vi vil bruke alle ressursene vi har for å forsøke å finne disse gislene, sier Cameron i en kringkastet uttalelse.

David Cameron fordømmer drapet på Alan Henning, og sier Storbritannia skal gjøre alt de kan for å bekjempe IS.

David Cameron fordømmer drapet på Alan Henning, og sier Storbritannia skal gjøre alt de kan for å bekjempe IS.

Fjerde vestlige offer

Henning er det fjerde vestlige offeret og den andre briten som er blitt drept av IS-opprørere siden august.

De tre andre er briten David Haines og amerikanerne Steven Sotloff og James Foley. Da videoen som viser likvideringen av Haines ble offentliggjort 13. september, truet opprørerne med at Henning ville bli det neste offeret.

Venner og familie av Henning hadde imidlertid håpet at 47-åringen skulle slippe å lide samme skjebne etter at det muslimske samfunnet i Storbritannia kom med en appell om å løslate ham. Hennings kone Barbara tryglet senest tirsdag om at mannen måtte løslates.

Imamer og andre innflytelsesrike personer har i et åpent brev skrevet at «de foraktelige truslene mot Henning ikke kan rettferdiggjøres noe sted i Koranen».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt