Hopp til innhold

OpenAI-sjefen fikk sparken – nå er han ansatt igjen

Styret i OpenAI mente Samuel Altman var uærlig og sparket han fra toppjobben. Bare dager senere har han fått jobben tilbake, til tross for ansettelse i Microsoft i mellomtiden.

Samuel Altman, den nå sparkede sjefen for OpenAI

ARBEIDET MED NOE: Styret mistet tilliten til Samuel Altman. De mente han ikke var ærlig i sin kommunikasjon, og at det forhindret styret i å gjøre den jobben de var satt til å gjøre. Men nå er han tilbake.

Foto: Reuters

I de siste dagene har det stormet i og rundt det amerikanske teknologiselskapet OpenAI. Det begynte fredag med at sjefen fikk sparken av styret. Styret mente at Samuel Altman ikke hadde vært ærlig. At han hadde holdt noe skjult.

Det gikk derimot ikke mange dagene før Altman fikk jobben tilbake.

Selskapet skrev i en melding at Altman ikke hadde vært åpenhjertig nok i sin kommunikasjon med styret. At dette hindret styret i å gjøre jobben de var satt til å gjøre.

Fem dager etter han mistet jobben, er Altman tilbake i toppjobben i OpenAI. Etter at Altman fikk sparken, truet mange av de ansatte om å gå dersom styret ikke gikk av.

Nå er han tilbake som administrerende direktør, og skal sette sammen et nytt styre i selskapet.

– Vi har kommet fram til en prinsippavtale om at Sam skal tilbake til OpenAI som administrerende direktør med et nytt styre, skriver selskapet på sosiale medier:

– Vi samarbeider om å finne ut av detaljene, heter det videre.

OpenAI lanserte i ChatGPT i november 2022. Den såkalte store språkmodellen førte til en ny debatt om kunstig intelligens.

Sjef i Microsoft, Satya Narayana Nadella

Sjefen i Microsoft, Satya Narayana Nadella, sa tidligere at selskapet fortsatt vil samarbeide med OpenAI, men åpner samtidig for å ta over de ansatte.

Foto: Reuters

Mener verden må få vite

Elon Musk var med på å starte OpenAI i 2015. Målet var å utvikle kunstig intelligens på en trygg måte. Han trakk seg ut av selskapet i 2019.

Elon Musk har gjentatte ganger advart om at KI kan bety undergangen for menneskeheten.

Det han frykter mest er at et selskap skal utvikle en kunstig intelligens som er mye mer intelligent enn menneskene. At denne intelligensen vil føle seg truet av menneskene, og derfor vil forsøke å utrydde dem.

En annen frykt er at kunstig intelligens skal bli så dominerende bedre til intellektuelle oppgaver at store deler av arbeidsstyrken vil miste jobbene sine.

Natt til tirsdag skrev Musk følgende om oppsigelsen av Altman:

– Hvorfor en så drastisk handling? Dersom OpenAI gjør noe som potensielt kan skade menneskeheten, så må verden få vite om det.

Elon Musk

KAN BLI DOMMEDAG: Elon Musk frykter at selskapet OpenAI holder noe skjult. Elon Musk har gjentatte ganger advart om at kunstig intelligens kan være farlig for menneskeheten.

Foto: Reuters

Microsoft kan ta over

Den «midlertidige» oppsigelsen fikk store konsekvenser. Altman og flere andre sentrale i OpenAI fikk nye stillinger i giganten Microsoft. Nesten alle de ansatte i OpenAI skrev under et opprop om at de slutter dersom ikke Altman får jobben tilbake og styret går.

Microsoft sa at Altman skulle stå i spissen for et nytt forskningssenter, og at døren er åpen for andre som ville jobbe der.

Microsoft er største investor i OpenAI. Selskapet har en avtale som gir det full bruksrett til nesten alle patenter og annen intellektuell eiendom OpenAI har utviklet. OpenAI bruker allerede skytjenestene til Microsoft og er avhengig av selskapets infrastruktur.

Mandag steg aksjekursen til Microsoft med 2 prosent til den høyeste kursen noensinne.

Emmett Shear, som tidligere var sjef for selskapet Twitch, tok midlertidig over stillingen til Altman. Det er ikke klart hva som skjer med han nå.

Sjefsforsker i OpenAI, Ilya Sutskever

KASTET SJEFEN: Sjefforsker i OpenAI, Ilya Sutskever, sitter også i styret i selskapet. Han skal ha hatt en lederrolle i å kaste sjefen. Senere har han sagt at han angrer på handlingen.

Foto: AFP

Skal arbeide etisk

Styret i OpenAI har et spesielt mandat. Vanlige selskap har et styre som skal sørge for at investorene får mest mulig penger igjen for sin investering. Styret i OpenAI har ingen slike forpliktelser.

Oppgaven til styret er å sørge for at utviklingen av KI er etisk og forsvarlig. At KI skal hjelpe menneskeheten og gjøre livet til menneskene bedre.

Det er dette styret som sparket sjefen for selskapet. Men nå er både Altman tilbake og et nytt styre skal bli etablert.

For å sikre at styret kan styre selskapet i den retningen, ble OpenAI stiftet som et «ikke-profitt-selskap». Det skal derfor ikke jakte etter å tjene penger for å tjene penger, men bry seg om kjerneoppdraget.

Illustrasjonsbilde av ChatGPT

DOMINERER: ChatGPT vokser raskt og har til nå ledet an i kampen om kundene.

Foto: AFP

Tjente likevel mye penger

Denne modellen begynte å slå sprekker etter at ChatGPT ble lansert. Selskapet fikk mange betalende kunder. De utviklet nye versjoner av språkmodellen. ChatGPT greide å gjøre mer og mer.

Andre teknologiselskaper lanserte sine versjoner og forsker nå intenst på utvikling av KI.

OpenAI ledet feltet, og det foregikk en hurtig utvikling av ChatGPT. Selskapet var et av de raskest voksende i Silicon Walleys historie. Det kunne ligge an til å ta en plass ved siden av «De fem store».

Hva OpenAI nå utvikler ChatGPT og andre KI-systemer til, er ukjent.

SISTE NYTT

Siste nytt