Hopp til innhold

Museumsmareritt i Egypt: Brukte epoksy til å fikse faraos maske

Skjegget til den 3,300 år gamle masken til Tut-ankh-Amon falt av, trolig under rengjøring. I sin iver etter å raskt reparere skaden brukte en ansatt det knallharde stoffet epoksy og påførte den unike antikviteten enda større skade.

Tutankhamon

Tut-ankh-Amon-masken er en av Kairos viktigste attraksjoner, men skal ha fått varige skader grunnet klønete håndtering av

Foto: Hans Splinter, Lisensiert under Creative Commons BY-ND 2.0

Den hastige reparasjonen førte til at det ble en glipe mellom ansiktet på Tut-ankh-Amon sitt ansikt, og skjegget, skriver AP.

– Uff, det er veldig trist dette her, og tragisk for den personen som har havnet oppi denne situasjonen. Jeg er glad det ikke er meg, sier Anne Håbu som er konservator ved Kulturhistorisk Museum i Oslo.

Det skal også ha kommet epoksy på ansiktsdelen av masken. Det ble da brukt en kniv for å fjerne limen, noe som førte til klare riper.

Blant verdens vakreste

– Tut-ankh-Amon skatter er det mest spektakulære gravfunnet i Egypt noensinne. Masken er en av de vakreste gjenstandene som finnes, den er et ikon og et stykke verdenskulturarv. Jeg har sett den selv og man blir jo bare målløs, sier Håbu.

Anne Håbu

Anne Håbu har selv sett Tut-ankh-Amons maske og synes det er veldig trist at den unike gjenstanden har blitt skadet.

Foto: Kulturhistorisk Museum / UIO

Hun forklarer at hun aldri selv ville ha brukt epoksy fordi det ikke kan fjernes.

– Det er et dårlig valg, for ett av prinsippene i konservering er at man kan reversere prosessen. Epoksy får man ikke av igjen dersom noe går galt, sier Håbu.

Masken fra Tutankhamons grav er en av de største attraksjonene på Det egyptiske museet i Kairo. Museet er blant Kairos viktigste turistmål.

Ugjenkallelig

Da nyhetsbyrået tok kontakt med tre ansatte på museet fikk de ulike forklaringer på når hendelsen skjedde i fjor, men de var alle samstemmige i at det kom beskjed fra ledelsen om at masken måtte repareres hurtig.

De ønsket å være anonyme, i frykt for å få profesjonelle represalier.

– Masken burde ha blitt tatt til konserveringsrommet men de hadde det travelt med å få den i utstillingen igjen raskt, og brukte dette hurtige, ugjenkallige materialet, sa den ene.

Det skal nå være mulig å se et gjennomsiktig gult lag i glipen mellom ansiktet og skjegget som har oppstått på grunn av den uheldige episoden.

Da masken ble oppdaget av de britiske arkeologene Howard Carter og George Herbert i 1922, skapte funnet stor internasjonal interesse for arkeologi og Egypts historie.

Skaden på den 3.300 år gamle masken er uopprettelig.

– Det er vanskelig å gjøre noe med det nå, og det vil gå inn som en del av gjenstandens historie, sier Håbu.

SISTE NYTT

Siste nytt