Hopp til innhold

Musehus er minikunst i Sverige

Svenske gatekunstnere som lager mini-mini-hus har fått folk i flere byer til krabbe på kne for å se. De kaller ser «Anonymouse» og lager kunstverk i musestørrelse.

Ei jente ser på mini-apoteket i Lund.

Ei jente ser på mini-apoteket i Lund.

Foto: Lenke Morath / SVT

I platebutikken «Ricotta Records» selger de den siste til «Amy Winemouse». Den heter «Back to Brie». Eller kanskje det frister mer med «Stilton John's «Goodbye Yellow Cheese Roll»?

Platebutikken Ricotta Records

«Ricotta Records» har et rikt vareutvalg. Den ligger i Lund i Sverige.

Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix

Varene i utstillingsvinduet er bitte, bitte små og man må ned på alle fire for å ta butikken i nærmere øyesyn. De siste årene har slike musesmå restauranter, kafeer, butikker og apotek dukket opp godt under knehøyde i svenske byer.

Mange av miniatyr-installasjonene er å finne i Lund, sør i Sverige. Ved det vesle apoteket der får kundene streng beskjed om å vaske labbene og man blir minnet på å holde en musetilpasset avstand på ti centimeter.

Plakat foran et museapotek i Lund.

Skal du inn på apoteket her, må du vaske labbene først. Og være veldig, veldig liten.

Foto: Lenke Morath / SVT

– Det var et soleklart valg å bygge et apotek for å kommentere på den globale situasjonen, skriver en som kaller seg Yasha Mousekewitz i en e-post til nyhetsbyrået AFP.

Sier ikke et pip om hvem de er

Mesterverkene i miniformat kunne kanskje fått plass i en skoeske. De små installasjonene er svært så detaljrike. Både barn og vokse krøker seg sammen der nede på bakkeplan og kikker på bittebittebittesmå klistremerker som forteller hvilke kredittkort musene må ha i pelsen når de skal betale for seg.

Det anonyme kunstnerkollektivet som står bak kaller seg «Anonymouse». Foreløpig har ingen hørt så mye som et lite pip om hvem de er. De har jobbet i flere år, og nå har Lund kjøpt inn tre av verkene deres. Det var ikke bare enkelt. For ingen ville gå i avsløringsfella, de passet seg for å gjøre kjent hvem de er. Lund måtte jobbe lenge før de fikk vite hvem de skulle sende sjekken på 99.000 svenske kroner til.

Gjenbrukskunst

Musefellesskapet har ikke nøyd seg med å bare pile rundt i svenske byer. Det har også dukket opp musehus på Isle of Man i Storbritannia og i Bayonne i Frankrike.

En mann fotograferer en muse-nøttebutikk i Malmö.

En mann fotograferer en muse-nøttebutikk i Malmö.

Foto: Bjorn Lindgren / AFP

Det hele startet i Malmö for fire år siden da nøttebutikken «Noix de vie» dukket opp. Ved siden av den, en italiensk restaurant ved navn «Il Topolino», det italienske navnet på Mikke Mus. På menyen står det ost og kjeks.

Alt materiale som brukes er fra ting som har vært i bruk før, forteller skaperne på sin Instagramkonto. Der sier de også at de gjerne vil beholde sin anonymitet en stund til og lover at de har flere godbiter på lager.

Det neste blir kanskje et museum?

SISTE NYTT

Siste nytt