Normal

Mursi takker martyrene for seieren

Egypts nyvalgte president Mohamed Mursi takket martyrene fra revolusjonen for seieren i en direktesendt tale på egyptisk TV.

Egypts nye president Mohamed Mursi oppfordret til samhold og forsoning da han holdt en TV-tale til det egyptiske folk.

Nett-TV: Mursi talte til det egyptisk folket søndag kveld. Reporter: Arnt Stefansen.

Mursi vinner valget i Egypt

Støttespillerne til Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap slapp jubelen løs da det endelig ble kjent at Mursi hadde kommet seirende ut av kampen om presidentembetet.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

I sin tale til nasjonen søndag hyllet han de mange hundre egypterne som ofret livet under opprøret mot tidligere president Hosni Mubarak i fjor.

– Jeg ber for alle dem som har vannet frihetens tre med sitt blod. Og jeg ber for alle våre mødre og fedre som har mistet sine kjære i kampen for frihet og demokrati.

– Revolusjonen fortsetter helt til alle kravene er innfridd, sa Mursi søndag kveld få timer etter at den egyptiske valgkommisjonen utropte ham til ny president.

Samtidig oppfordret han til nasjonalt samhold.

– Egypt, vårt kjære hjemland, trenger at vi står sammen. Jeg skal være en president for alle egyptere, fortsatte han.

Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap fikk 51,7 prosent av stemmene, mens Shafiq fikk 48,3. Valgdeltakelsen var på 51 prosent.

Mursis store tilhengerskare på Tahrirplassen i sentrum av Kairo jublet da resultatet ble kjent.

– Gud er stor, ned med militærstyret, ropte de, mens noen sendte opp fyrverkeri etter at valgkommisjonen hadde erklært deres kandidat som vinner.

Egypt har vært styrt av et militærråd siden Mubarak ble fjernet fra makten i februar i fjor. Rådet har lovet å gi fra seg makten til en valgt president 1. juli i år, men har også gitt seg selv flere fullmakter den siste tiden.

Støre gratulerer

Feiring Tahrir-plassen etter Mursi-seier

Egypt: Feiring Tahrir-plassen etter Mursi-seier

Lederen for militærrådet i Egypt, feltmarskalk Hussein Tantawi, var raskt ute med å gratulere Mursi. Gratulasjonene har strømmet inn fra en rekke hold.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har sluttet seg gratulantene.

– Jeg gratulerer Mohamed Mursi med valgresultatet. Valget av ny president gir håp om stabilisering og samarbeid på tvers av politiske skillelinjer. Norge ønsker velkommen signaler fra Det muslimske brorskap om at Mursi ønsker samarbeid med et bredt spekter av politiske krefter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Han håper Mursi makter å skape en bred og representativ koalisjonsregjering som kan sikre en demokratisk utvikling med respekt for livssynsfrihet og øvrige menneskerettigheter

Mindre makt enn ventet

Den nye presidenten overtar et embete med mindre makt enn det kandidatene hadde forespeilet seg da det styrende militærrådet i fjor lovte å gi fra seg makten 1. juli i år.

Militærrådet, som har styrt landet siden revolusjonen i fjor, har oppløst den islamistdominerte nasjonalforsamlingen som ble valgt tidligere i år og gitt seg selv flere fullmakter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt