Mursi og Shafiq videre i det egyptiske presidentvalget

Egypterne får valget mellom muslimbrødrenes Mohamed Mursi og Hosni Mubaraks tidligere statsminister Ahmed Shafiq når ny president skal velges i juni.

EGYPT: Presidentkandidatene Mursi og Shafiq

Presidentkandidatene Mursi og Shafiq er videre til andre runde i det egypiske presidentvalget.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Plakater ac Ahmed Shafiq og Mohamed Mursi i Kairo

Plakater av Ahmed Shafiq og Mohamed Mursi i Kairo.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Det melder valgkommijsonen i landet. Mohamed Mursi (60) er Det muslimske brorskaps kandidat etter at gruppens førstevalg ikke fikk stille. Han er konservativ islamist.

Ahmed Shafiq (70) er Mubaraks siste statsminister. Hans nære bånd til Mubarak-regimet gjorde at han først ble nektet å stille til valg.

LES OGSÅ: Valgthriller i Egypt

Lovet at Mubaraks regime hører fortiden til

Finalerunden blir dermed et oppgjør mellom Shafiq, som kritikerne mener vil svikte revolusjonen, og Mursi, som skaper frykt for at islamister får for stor makt i Egypt.

Begge de to gjør imidlertid krav på den egyptiske revolusjonens idealer.

Mange frykter at Shafiq, med sin fortid i Mubaraks regjering, vil sørge for et tilbakeslag for Egypt. Men lørdag gjorde han sitt for å betrygge velgerne da han talte til unge egyptere som sto i fronten av opprøret i fjor.

– Revolusjonen deres er blitt kapret, og jeg er innstilt på å bringe den tilbake, sa han, med klar referanse til Det muslimske brorskap, som kontrollerer nasjonalforsamlingen.

Shafiq lovet også at Mubaraks regime hører fortiden til.

Brorskapet har møtt hard kritikk

Alle klager knyttet til valgresultatet er blitt avvist, sa den egyptiske valgkommisjonen på en pressekonferanse mandag ettermiddag. Dermed går Mursi og Shafiq videre til en ny valgrunde, som skal holdes 16. og 17. juni.

Valgdeltakelsen i første valgomgang var på 46 prosent, ifølge kommisjonen.

Mursi har vært kandidat i fem uker. Han var andrevalget. Førstekandidaten måtte trekke seg på grunn av tidligere arrestasjoner. Brorskapet har møtt hard kritikk i mediene, og mange er misfornøyd med måten de har styrt parlamentet på.

Shafiq tett opp til Mubarak-regimet

Shafiq ligger tettest opp til Mubarak-regimet. For en måned siden var det usikkert om han fikk lov til å stille til valg på grunn av sin fortid. Under valgkampen har han holdt en autoritær stil, kritisert både revolusjonen og islamistene.

For den som blir president, venter det enorme utfordringer. Økonomien går dårlig, turismen ligger brakk, og det er ingen grunnlov. Samtidig har hæren har styrt Egypt siden 1952, og kommer ikke til å gi fra seg makt lett.

Andre runde arrangeres 16. og 17. juni. 21. juni skal det offisielt erklæres hvem som er blitt Egypts nye president i det første skikkelige presidentvalget i landets historie.

LES OGSÅ: Fryktet etterretningssjef kastes trolig ut av presidentvalgkampen


SISTE NYTT

Siste nytt