NRK Meny
Normal

Murdoch-oppkjøp granskes

Rupert Murdochs forsøk på å kjøpe opp hele TV-selskapet Sky skal nå granskes av konkurransetilsynet.

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch la søndag ned sin avis 'News of the World', nå skal han granskes av det britiske konkurransetilsynet.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Det har den britiske kulturministeren kunngjort i parlamentet.

– Som et resultat av News Corporations kunngjøring i ettermiddag, sender jeg denne saken til konkurransetilsynet med umiddelbar virkning, sa den britiske kulturministeren Jeremy Hunt til Parlamentet.

Antydet godkjenning

Myndighetene har tidligere antydet at de ville godta News Corporations tilbud om BSkyB-oppkjøp mot at Sky News blir skilt ut. Da selskapet trakk tilbake forslaget, var sannsynligvis ledelsen i News Corporation klar over at Hunt kom til å henvise saken til konkurransetilsynet.

– Hvis Jeremy Hunt på bakgrunn av dette bestemmer seg for å henvise det foreslåtte oppkjøpet til konkurransetilsynet for en detaljert gjennomgang, er News Corporation klar til å diskutere innholdet med tilsynet, het det i en uttalelse fra Murdochs selskap mandag.

Nye avlyttingsavsløringer betød slutten for tabloidavisa News of the World, men den største medieskandalen i Storbritannias etterkrigstid ruller videre. Noen mener mediefyrsten Rupert Murdochs enorme innflytelse kan stå for fall.

– Kritikken av Murdoch er fullstendig berettiget, sier Storbritannia-ekspert og generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til NTB.

Han tror det er svært sannsynlig at Murdochs oppkjøp av BSkyB kommer til falle igjennom, særlig hvis det viser seg å stemme at nye avsløringer om hva ledelsen i News International har visst om skandalen, er på vei.

Financial Times skrev mandag at nedleggelsen av News of the World kan vise seg å være begynnelsen på slutten for Murdochs britiske medieimperium.

Vaklende avtale

Det britiske kulturdepartementet ba mandag medietilsynet i Storbritannia om på nytt å undersøke grunnlaget for Murdoch-eide News Corps planlagte oppkjøp av British Sky Broadcasting (BSkyB).

Nå som saken er sendt til konkurransetilsynet, kan det bety at planen om å overta aksjene mediemogulen ikke allerede eier i landets største kommersielle fjernsynskanal, kan gå i vasken.

Mandag gikk også visestatsminister Nick Clegg ut og ba Rupert Murdoch om å holde fingrene fra BSkyB-fatet og droppe budet.

– Perverterte bindinger

Kokkvold understreker at Murdoch og britiske politikere ikke alltid har befunnet seg på forskjellige sider av forhandlingsbordet.

– Rupert Murdoch har siden tida da han frekventerte Margaret Thatchers landsted, hatt en pervertert innflytelse over britisk politikk, sier Kokkvold.

– Politikere av alle partifarger har dyrket ham og pleiet ham intenst, noe som igjen har gjort at også hans nærmeste medarbeidere har følt seg som guder som kan komme unna med alt. Resultatet ser vi nå, i form av denne skandalen, sier Kokkvold.

Han mener derfor debatten i det britiske parlamentet i forrige uke, da politikere som i så mange år ikke har våget å si ett kritisk ord om Murdoch, plutselig kastet seg over ham, var nærmest uvirkelig.

Syndebukkjakt

Samtidig glemmer man at det også er andre som har sviktet, sier Kokkvold. Deriblant politiet, som beskyldes for å ha tatt imot bestikkelser, og politikerne, som har spilt Murdochs spill.

– Det blir svært drøyt og vitner om syndebukkjakt når David Cameron går så hardt ut og kritiserer PCC, den britiske pressens selvreguleringsorgan. Cameron har ikke bare pleiet nære vennskap med to av News of the Worlds tidligere sjefredaktører, men også ansatt den ene som sin egen kommunikasjonssjef etter valget i fjor, sier Kokkvold.

Han tror den britiske regjeringen nå både vil og kan gå imot Murdochs oppkjøp av BSkyB. Det blir viktigere og viktigere for Cameron å plassere ansvaret for avlyttingsskandalen i pressen, ettersom kritikken mot statsministeren vokser, sier han.

Ble advart

David Cameron ble advart en rekke ganger mot å bringe tidligere News of the World-redaktør Andy Coulson inn i varmen. Avisa The Guardian var blant de som varslet Cameron om at de satt på kompromitterende materiale.

– Når han deretter ikke bare ble kommunikasjonsdirektør, men også en av Camerons nærmeste politiske rådgivere, tyder det på veldig slett skjønn, sier Kokkvold.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt