Hopp til innhold

Murdoch til London for å stenge dørene til skandaleavis

Rupert Murdoch reiser lørdag til London for selv å ta hånd om nedleggelsen av den skandalerammede avisa News of the World.

Rupert Murdoch

Rupert Murdoch har holdt en lav profil mens saken er blitt rullet opp i Storbritannia, og han har nektet å svare på spørsmål om anklagene.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

James Murdoch

James Murdoch, som leder avisens europeiske avdeling, opplyste at avisen utgis for siste gang søndag.

Foto: Rafiq Maqbool / Ap
News of the World

Siste utgave av avisa kommer ut søndag.

Foto: Arkiv: News of the World
Rebekah Brooks

Rebecca Brooks var sjefsredaktør i avisa da telefonen til 13 år gamle Milly Dowlers ble avlyttet.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Det opplyser kilder nær den 80 år gamle mediemogulen.

News of the World er eid av News International, et datterselskap av Murdochs News Corp.

Avisa skal nå legges ned som følge av avsløringene om at dens journalister skal ha drevet med omfattende telefonavlytting.

LES: – At disse menneskene er avlyttet for å skape historier, er forkastelig
LES: – Tidligere avisredaktør fengsles

Søndagens utgave blir tabloidavisas siste.

Rupert Murdoch har holdt en lav profil mens saken er blitt rullet opp i Storbritannia, og han har nektet å svare på spørsmål om anklagene.

Avlyttet telefonene til bombeofre

Avisa skal ha avlyttet telefonene til pårørende etter London-bombene i 2005, Scotland Yard er nå i gang med å kontakte pårørende for å advare om at avisa har brukt dem.

Journalister i News of the World skal også ha lyttet til meldinger på 13 år gamle Milly Dowlers telefonsvarer etter at hun forsvant i 2002.

Da telefonsvareren ble full, skal journalistene til og med ha slettet flere meldinger for å gi plass til nye. Dette skal ha forledet jentas pårørende og politiet til å tro at hun fortsatt var i live.

Seks måneder senere ble jenta funnet drept.

Dømt til fengselsstraffer

I 2007 ble to av avisens medarbeidere dømt til fengselsstraffer for å ha drevet ulovlig avlytting av telefonsvarerne til kjendiser, kongelige og høytstående politikere.

Tabloidavisen brukte også privatetterforskere til å avlytte telefonsvarerne til blant andre forballspillere, kongelige, politikere og skuespillere.

I forrige måned fikk skuespiller Sienna Miller nær 1 million kroner i erstatning fra News og the World, fordi avisen i en periode på tolv måneder hadde hacket seg inn på den private telefonen hennes.

Etter at avlyttingsskandalene ble kjent, har flere selskaper kuttet båndene til avisen, og dens aller siste utgave blir uten annonser, opplyser Murdoch.