Hopp til innhold

Mumbai-mistenkte tatt i Pakistan

Pakistansk politi har arrestert 15 mennesker med tilknytting til gruppa India mener sto bak angrepene på Mumbai.

Anti-pakistansk protest i India

Ytterliggående hinduer i Amritsar brenner en dukke som symboliserer Lashkar-e-Taiba-organisasjonen.

Foto: NARINDER NANU / AFP

Dermed gjør myndighetene i Pakistan ord om til handling, og går aktivt ut mot grupper indisk etterretning har utpekt som skyldige i Mumbai-angrepet.

De 15 skal være tilknyttet hjelpeorganisasjonen Jamaat-ud-Dawa.

Kashmir

- I går gjennomsøkte pakistanske sikkerhetsstyrker en nødhjelpsleir som drives av Jamaat-ud-Dawa i den pakistanske delen av Kashmir. 15 mennesker ble arrestert, sier en talsmann for styrkene i Pakistans hovedstad Islamabad.

Indiske Hindustan Times melder om skyting i leiren under raidet i går. Leiren skal ha vært brukt til militær opplæring av militante muslimer inntil 2004, da den ble overtatt av den veldedige organisasjonen. I dag skal leiren være brukt til undervisning og hjelpetiltak, ifølge militante kilder i Pakistan.

Video nsps_upload_2008_12_8_11_18_36_3028.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Jamaat-ud-Dawa ledes av Hafiz Saeed, som for 20 år siden startet den forbudte islamske organisasjonen Lashkar-e-Taiba. Denne organisasjonen, kalt LeT, er utpekt som hovedmistenkt for de blodige angrepene mot Mumbai for halvannen uke siden.

Presset mot pakistanske myndigheter for å slå til mot LeT har økt dag for dag etter angrepet. Organisasjonen ble forbudt etter at India beskyldte den for å stå bak et angrep på nasjonalforsamlingen i Ny Delhi i 2001.

Driver sykehus

Da tok også Hafiz Saeed avstand fra gruppa han hadde stiftet, og startet hjelpeorganisasjonen, som driver sykehus og nødhjelpsleirer i flere deler av Pakistan. De 15 arresterte er medlemmer av den lokale Jamaat-ud-Dawa.

Indiske myndigheter har hevdet at Lashkar-e-Taiba drev trening i Pakistan foran terrorangrepet på Mumbai.

I går tilbakeviste Pakistans ledelse at de hadde gått med på en 48 timers frist satt av USA og India, til å utlevere 20 navngitte terror-mistenkte til India. Men Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani skal møte landets forsvarskommisjonen for å diskutere situasjonen senere i dag.

Ny vurdering

USAs antiterror-enhet og militære myndigheter er i ferd med å revurdere sitt synn på LeT. Nå tror de at den militante gruppa har større ressurser og er i stand til å utrette mer skade enn de tidligere har regnet med.

Hindu-muslimsk fellesprotest i India

Hinduistiske og muslimske prester slo seg sammen og protesterte mot Pakistan og angrepet på Mumbai i Ahmadabad går.

Foto: Ajit Solanki / AP

Arrestasjonene skjedde i utkanten av Muzaffarabad, som er hovedstad i den pakistanskstyrte delen av Kashmir.

Til sammen ble 172 mennesker drept i terroraksjonene i Mumbai.

To av de tre krigene India og Pakistan har utkjempet seg imellom siden de ble selvstendige i 1947, har dreid seg om Kashmir-regionen ved foten av Himalaya.

SISTE NYTT

Siste nytt