NRK Meny
Normal

Mulig spionutveksling USA-Russland

Russland og USA kan komme til å utveksle spioner etter at ti personer ble arrestert i USA, mistenkt for å ha spionert for Russland.

De påståtte spionene i retten i USA

De ti som er arrestert i USA, mistenkt for spionasje for Russland, kan bli utvekslet.

Foto: Jane Rosenburg / Reuters

Dermed får saken med de spionmistenkte i USA et enda sterkere preg av å være hentet ut av en spionthriller fra Den kalde krigen.

Kjernefysiker

En som kan nyte godt av en slik mulig avtale er den russiske kjernefysikeren Igor Sutyagin. Han ble dømt til 15 år fengsel i Russland i 2004 for å ha overlevert hemmelige militæropplysninger til et britisk firma, et firma aktoratet mente den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA sto bak.

- Russland ønsker å utveksle Sutyagin mot en av de ti som er arrestert i USA, sier Anna Stavitskaja, som er Sutyagins advokat.

- Det er snakk om en en-mot-en utveksling, hver av de spionmistenkte i USA vil eventuelt bli utvekslet mot en person fra Russland, sier Stavitskaja.

Les: Innrømmer å være russisk spion

Les: «Den ellevte spionen» forsvant

Les: Ti er mistenkt for spionasje for Russland

USA interessert

Amerikanske myndigheter er interesserte i en avtale, ifølge en regjeringskilde i Washington. En forutsetning er at de spionmistenkte i USA raskt sier seg skyldige.

- Slikt er vanlig praksis, og har skjedd mange ganger, sier vedkommende.

På den måten kan man unngå en langvarig rettssak som kan bli en belastning på forholdet mellom USA og Russland.

En talsmann for den russiske utenlandsspionasjen vil ikke kommentere spørsmålet om en mulig utveksling, og det har foreløpig ikke kommet noen offisiell russisk bekreftelse på at noe slikt er i gjære.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt