Hopp til innhold

Fredsprisvinnerne i Oslo: – Kvinnekroppen har blitt en slagmark

Denis Mukwege og Nadia Murad håper Nobels fredspris vil føre til at flere blir straffet for krigsforbrytelser mot kvinner.

x

Denis Mukwege og Nadia Murad møtte pressen og signerte Nobelinstituttets protokoll og gjestebok søndag.

– Kvinnekroppen har blitt en slagmark. Dette kan vi ikke akseptere i dag. Vi må gjøre noe for å stanse slik voldsbruk, sier Denis Mukwege.

Han og Nadia Murad er på plass i Oslo før morgendagens fredsprisutdeling. Følg pressekonferansen øverst i saken.

– I dag er en stor dag for oss. Denne prisen gir en stemme til alle jenter og jesidier som er under press fra IS. Det er fortsatt 3000 kvinner fanget av IS i dag, sier Nadia Murad.

Les mer om fredsprisvinnerne:

Ber om straffeforfølgelse

Begge fredsprisvinnerne sier det ikke er gjort nok for å straffe dem som har utført krigsforbrytelser i Kongo, under IS' terrorvirksomhet, og andre steder i verden.

– Denne prisen kan ikke fjerne volden som er utført mot gravide, kvinner og barn og gi dem rettferdighet. Men vårt mål er at prisen skal åpne dører så flere blir straffeforfulgt i retten. Vi må finne en løsning for å stanse dette, sier Murad på spørsmål fra NRK.

Murad og Mukwege

Nadia Murad og Denis Mukwege på Nobelinstituttet i Oslo søndag ettermiddag.

Foto: Tobias Schwarz / AFP

Mukwege sier kvinner ofte er de som betaler den største prisen for krigføring i hele verden.

– Etter denne prisen kan vi ikke si at vi ikke handlet, fordi vi ikke visste. Nå vet alle om dette. Nå har det internasjonale samfunnet et ansvar for å handle, og et ansvar overfor kvinner og barn i krigssoner, utdyper Mukwege.

Kjemper mot krigsforbrytelser

25 år gamle Nadia Murad Basee Taha er en jesidisk menneskerettighetsaktivist. Hun ble kidnappet av Den islamske staten i august 2014, og klarte å rømme i november samme år, etter å ha blitt misbrukt seksuelt.

Nobel Peace Prize co-recipient Nadia Murad leaves the Elysee Palace after a meeting in Paris

Nadia Murad.

Foto: Christian Hartmann / Reuters

Siden september 2016 har hun vært FNs første goodwillambassadør for overlevende av menneskehandel.

Mukwege leder Panzi Hospital, et sykehus i Øst-Kongo som har spesialisert seg på å ta imot og behandle kvinner som er utsatt for seksualisert vold.

Mukwege

Denis Mukwege.

Foto: Tobias Schwarz / AFP

– Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar, heter det i Nobelkomiteens begrunnelse.

Doktor Mukwege behandler kvinner som har blitt utsatt for gruppevoldtekter av Rwanda-militsen i Den demokratiske republikken Kongo. I 2014 ble han tildelt Sakharovprisen for tankefrihet for sitt fryktløse engasjement for å få satt en stopper for disse grusomme overgrepene. Han har blitt utsatt for en rekke dødstrusler og får nå beskyttelse av FNs fredsbevarende styrker. Og sammen med seg i kampen for rettferdighet har han kvinnene som har fått tilbake sin verdighet takket være ham. (L'homme qui répare les femmes: la colère d'Hippocrate)

SE DOKUMENTAR: Denis Mukwege behandler kvinner som har blitt utsatt for gruppevoldtekter av Rwanda-militsen i Den demokratiske republikken Kongo.

SISTE NYTT

Siste nytt